Навіщо раді «головняк»?

Нині ділянка на вулиці Кавказькій, 32-б, належить Рівненській обласній раді і на ній стоїть одноповерхова будівля колишнього «Рівневідеокіно». Приміщення має зовсім непривабливий вигляд, дуже сумнівно, що воно підлягає реконструкції і, найімовірніше, таки має бути знесене, тим більше, що неприваблива будівля знаходиться фактично під вікнами посадовців облради та ОДА, яким, напевно, теж соромно щодня споглядати таку картину.

Навесні нинішнього року облрада оголосила, що шукає інвестора, який би на місці старої одноповерхової будівлі збудував щось нове, натомість виділивши обласній громаді певну кількість площ у новобуді. Тут би варто було додати, що облрада має чимало майна в місті, але далеко не завжди воно ефективно використовується  для того, щоб приносити прибутки обласному бюджету. Але то вже питання інше, головне – захотіти.

На конкурс буцімто було подано три пропозиції, і обласна рада обрала інвестиційний проект ТОВ «БК Інтер-Буд», що належить до групи компаній «Інтер-Бетон» бізнесмена Юрія Чаборая. «Інтер-Буд» запропонував найбільшу кількість площ у 13-ти поверховому новобудові - аж понад 1200 метрів квадратних. Зрештою, Юрій Чаборай має дуже хороші стосунки з багатьма рівненськими політиками, які теж свого часу будувалися, тобто можна припустити, що цю тему просто «порішали».

А ось товариство «Ажур ЛТД», земельна ділянка якого площею 0, 15 га знаходиться поруч, ближче до будинку на вул. Кавказькій, 6, і яке теж хоче збудувати там свій п’ятиповерховий будинок на місці існуючих гаражів, з результатами відбору не погодилося і намагається якось вплинути на ситуацію, що склалася, мотивуючи тим, що в проекті рішення начебто нечітко прописані умови щодо землі під будівництво. До речі, під час засідання бюджетної комісії на цьому наголосив і її голова Юрій Благодир, і комісія відмовилася підтримати проект рішення, запропонований КП «Управління майновим комплексом», хоча решта комісій рекомендувала винести це питання на сесію. Юрій Благодир вважає, що земельну ділянку площею 0,25 га обласна рада могла б продати на відкритому аукціоні і отримати за це гарні гроші - замість того, щоб приймати рішення, за яким криється чимало таємниць.

До речі, компанія «Ажур» - ще одна сторона цієї боротьби за земельну ділянку розміром у чверть гектара. Вона зі свого боку не підписує документів на право власності для ОСББ «Кавказьке», мотивуючи тим, що, якщо це зробить, то мешканці ставитимуть їм, як то кажуть палки в колеса під час будівництва п’ятиповерхового будинку. Тим часом у будинку на Кавказькій, 6, вже тріщать стіни і фундамент, і чи зможе він витримати будівництво ще двох будинків поруч – це питання до фахівців, які дають дозволи на зведення подібних будинків.

 Це фото ми зробили з вікна квартири на вул. Кавказька, 6. Тут добре видно, на якій мізерній площі забудовники планують втиснути аж два висотних будинки. ТОВ «Ажур ЛТД» тим часом воює на два фронти, як кажуть, і спереду і ззаду, і якщо відщипнути територію у багатоквартирного будинку шанси у нього дуже малі, то у ситуації з ТОВ БК «Інтер-Буд» таки є, головне - скоріше почати будівництво, а сусідові якомога довше перешкоджати?

За «Ажуром» теж стоять впливові люди, його співвласниками є В’ячеслав Кочубей та Андрій Ільчук, які водночас є засновниками  кількох будівельних організацій, були пов’язані зі скандальним будівництвом на Пагорбі слави. Тобто впливові рівненські забудовники  розпочали «війну» за 25 соток у центрі Рівного і обласна рада свідомо дала дозвіл бути втягнутою в цей процес. Хто від цього виграє? Депутати? Але ж квартир у цьому будинку для всіх їх не вистачить, тож  лише окремі з них, віддавши свій голос за інвестиційний договір, можуть опинитися «в шоколаді».

Ти часом мешканці будинку просять депутатів облради «не допустити зловживання з боку посадових осіб і депутатів Рівненської облради, що можуть призвести до прийняття незаконних рішень, та відстояти права, інтереси мешканців будинку №6 на вулиці Кавказькій, адже в разі будівництва багатоквартирного будинку вони залишаться без прибудинкової території, а, ймовірно, і взагалі без житла.

-- Василь Бурченя