Наскільки складно тепер буде стати державним службовцем?

- Наскільки складно тепер буде стати державним службовцем?

 Відповідь:- Вимоги до кандидата не такі вже й жорсткі: повноліття, вільне володіння державною мовою, вища освіта: за рівнем магістра – для керівника (тобто держслужбовця категорії «А», «Б») або за ступенем бакалавра, молодшого бакалавра – для спеціаліста чи прирівненої посади (тепер це кваліфікується як держслужбовець категорії «В»).

Звертаємо вашу увагу: відповідно до прикінцевих і перехідних положень Закону України «Про вищу освіту», вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста (повна вища освіта) прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра, а диплом про вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста (початкова вища освіта) прирівнюється до диплома про вищу освіту за освітньо-професійним ступенем молодшого бакалавра.

 

Питання:

         Оплата праці державних службовців.

 

Відповідь:

Оплата праці державних службовців здійснюється у відповідності до Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року та постанови Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2016 року № 292. Розмір посадового окладу залежатиме від групи оплати праці та юрисдикції державного органу. Надбавки до посадового окладу за ранг державного службовця та вислугу років є та залишатимуться обов’язкові.

Для прикладу:

Головному спеціалісту державного органу, юрисдикція якого поширюється на територію однієї або декількох областей, встановлено 3 тисячі 274 гривні посадового окладу. Якщо такому спеціалісту присвоєно 9 ранг державного службовця – надбавка 200 гривень до посадового окладу, а коли ще й стаж державної служби становить 7 років – передбачається ще 21 відсоток до посадового окладу.

 

Питання:

Новий закон забороняє членство у політичних силах. Чи всіх державних службовців стосується це табу?

 

Відповідь:

Ні. Лише для тих, хто належить до категорії «А». На час державної служби така особа зобов’язана зупиняти своє членство у політичній партії. Однак усім державним службовцям забороняється обіймати посади в керівних органах політичної партії. Таким чином Законом ліквідовуються політичні структури, що донедавна існували у державних органах.

Ольга Вишневська,

головний спеціаліст Міжрегіонального управління Нацдержслужби у Волинській та Рівненській областях