Набули нові правила для співвласників будинків з обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж

Верховна Рада України внесла зміни до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (реєстр. номер 2458), які набрали чинності 1 травня 2021 року. Згідно цих змін, співвласники будинків зобов’язані укласти договори на обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

Згідно з ч. 3,5 ст.19: «мешканцям газифікованих багатоквартирних будинків або за їхнім рішенням – управителям багатоквартирного будинку, об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку, іншій уповноваженій співвласниками особі необхідно укласти ДОГОВОРИ НА ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ВНУТРІШНЬОБУДИНКОВИХ СИСТЕМ ГАЗОПОСТАЧАННЯ».

ПОСЛУГА Є РИНКОВОЮ.
Споживачі можуть самостійно обрати надавача послуг, як зазначено у тексті закону: «оператора газорозподільної системи або іншого суб’єкта господарювання, який має право на виконання таких робіт».

Відповідно до ст. 19 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»: «Види робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках, визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в нафтогазовому комплексі».

«У разі якщо об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, управитель або інша уповноважена співвласниками особа не звернулися до оператора газорозподільної системи із заявою про укладення договору, вважається, що співвласники багатоквартирного будинку приєдналися до договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку з оператором газорозподільної системи, на території ліцензійної діяльності якого розташований відповідний будинок».

Інформацію про зміни у законі також опубліковано у особистих кабінетах споживачів на сайті 104.ua у розділі «Зворотній зв’язок», який ви можете знайти за посиланням https://ok.104.ua/ua/information.

Повідомлення розміщено відповідно до вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» від 03.12.2020 № 1060-IX


АТ "Рівнегаз"