На Рівненщині з початку року епідеміологи фіксували ріст кишкових інфекцій

Упродовж січня-травня цього року в Рівненській області на високому рівні утримувалися показники захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ).

За словами епідеміологів, збільшення загальної інфекційної захворюваності відбулось за рахунок кишкової групи інфекцій.

«Із кишкових інфекцій не реєструвались випадки черевного тифу, паратифів. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість хворих на гострі кишкові інфекції в області збільшилась на понад 57%. Такі інфекції залишаються актуальною проблемою у зв’язку з нестійкою епідситуацією загалом в Україні», - зазначив головний санітарний лікар області, директор Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Роман Сафонов.

Зокрема, на Рівненщині поширювалися такі захворювання, як гастроентероколіт, ротавірусний ентерит, ботулізм, сальмонельоз тощо.

В області на понад 71% зросла захворюваність на гастроентероколіти встановленої етіології, показник становив 30 на 100 тисяч населення. Найбільше випадків зафіксовано у Рівненському районі в Рівненській, Березнівській та Здолбунівській ТГ. Більше половини захворілих – діти (майже 57%).

Показник захворюваності на гастроентероколіти невстановленої етіології становив 65 на 100 тис. населення, що майже на 52% вища, ніж за 5 місяців 2021 року. Серед захворілих – понад 59% діти. Найвищі показники - у Рівненській, Зорянській і Клеванській ТГ.

На Рівненщині зареєстровано 6 випадків лабораторно підтвердженого ботулізму, в аналогічний період минулого року не було жодного. Люди захворіли після вживання продуктів домашнього приготування, зокрема, м'ясних консервів, смаженої річкової риби з місцевих водойм, консервованих огірків, після вживання в'яленої риби, придбаної в місці стихійної торгівлі.

В цілому, по області майже на 11% зросла захворюваність на ротавірусний ентерит та становить 10 на 100 тисяч населення. У Рівненській, Острозькій та Сарненській ТГ зареєстровано по 1 випадку дизентерії (Шигела зонне). 1 випадок - серед дітей.

12 випадків сальмонельозної інфекції зафіксовано у Рівненській та Радивилівській ТГ. Чверть із захворілих – діти. За аналогічний період 2021 року було 15 таких випадків.

Також на Рівненщині простежується зниження захворюваності на вірусний гепатит А.

Натомість за 5 місяців цього року в області не реєстрували спалахи ГКІ (у цей період минулого року був 1 спалах ротавірусної етіології в ДНЗ).

Разом із тим епідеміологи прогнозують, що наразі ситуація з поширенням ГКІ в області контрольована, але потребує особливої уваги до здоров'я від населення та вимагає посилених комплексних заходів профілактики.

Нагадаємо правила запобігання захворюванням на гострі кишкові інфекції:

  •  кип’ятіння води, під час чого гинуть усі небезпечні бактерії, зокрема, і холерний вібріон;
  •  особиста гігієна, зокрема, часте миття рук;
  • стеження за якістю харчових продуктів, особливо якщо є сумніви щодо умов їх зберігання;
  • миття овочів і фруктів перед вживанням;
  • вживання продуктів після якісної термічної обробки.

Рівннеська ОВА