На Рівненщині з 7 серпня розпочинається сезон полювання на пернату дичину

У вихідні дні на Рівненщині мисливські господарства відкривають сезон полювання на пернату дичину, а саме:

- на качок (крім гоголя, черні білоокої, черні червонодзьобої, савки, огара, галагаза, гаги звичайної, лутка, крохалів, черні червонодзьобої, нерозня, креха середнього, каменярки, казарок білощокої та червоноволої);

- лиску, норця великого, куликів сіру гуску (крім кулика-сороки, ходуличника, шилодзьоби, кроншнепів, чайки, лежня, дерихвоста, поручайнака, крем’яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйків морського, малого, великодзьобого, галстучника, пісочників, плавунців, бранця великого);

- на голубів (крім голубів – синяка), перепілку

з 16 – години 07 серпня по 28 листопада 2021 року включно

Днями полювання є субота, неділя, а на дичину вирощену на фермах та випущену в угіддях під постріл днем полювання є середа.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» мисливці мають право полювати з наступними документами:

- посвідчення мисливця;

-  щорічна контрольна картка обліку добутої дичини і порушень права полювання з відміткою про сплату державного мита; 

- дозвіл на добування мисливських тварин (відстрільна картка);

-  відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання;

- паспорт на собак мисливських порід.

Всі вище перераховані документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, а також транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль мисливських угідь.

Зокрема, нагадуємо, що відповідно до ст. 20 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання» з метою раціонального використання мисливських тварин, охорони диких тварин, заборонено полювати немисливською (в тому числі військової) вогнепальною, пневматичною та іншою стрілецькою зброєю, а також нарізних вкладок, напівавтоматичної або автоматичної зброї з магазинами більш як на два патрони. Саме це і є найбільш характерними порушеннями під час полювання на пернату дичину.

Для збільшення пропускної спроможності мисливських угідь обласної організації УТМР прийняті такі норми відстрілу пернатої дичини мисливцем за день полювання:

 качки – 3 шт; ниркові – 1 шт; гуси – 1 шт; лиски – 3 шт; перепілку – 10 шт; кулики – 5 шт; голуби – 5 шт. 

За незаконне добування або знищення птахів нараховуватимуться такі збитки:

гуси, куріпка сіра – 2 тис. грн.;

- голуби, качки, кулики, лиски, перепілка – 1 тис. грн.

Зокрема, за порушення правил полювання передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу: - на громадян від 102 грн до 1020 грн., на посадових осіб від 510 грн до 1530 грн.

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища постійно здійснюватимуться рейдові заходи по виявленню порушників правил полювання як на території Житомирської так і Рівненської областей.

У разі виявлення фактів браконьєрства, прохання повідомляти на телефони «Гарячої лінії» за номерами:

- 098-429-86-90; (0362) 67-14-51 –  Рівненська область.

 


Державна екологічна інспекція Поліського округу