На Рівненщині шукають кандидатів у патронатні батьки

30 жителів області виявили бажання створити патронатні сім’ї. Втім, лише дві родини успішно пройшли навчання, а 28 не відповідають вимогам кандидатів. Наразі з родинами  з Гощанського та Радивилівського районів  місцеві органи опіки та піклування вже укладають договори, повідомляє пресслужба ОДА.

Разом з тим, під час селектору Мінсоцполітики з регіонами наголошувалося, що в областях мають активізувати роботу зі створення патронатних родин. Адже державна стратегія – зробити усе можливе, аби діти не потрапляли в інтернати. А патронат – це тимчасовий догляд за дитиною в сім’ї вихователя доки вона, або її родина, не подолає труднощі. Це альтернатива інтернатам.

Тому на Рівненщині продовжують шукати кандидатів у патронатні батьки. Перший заступник голови ОДА Сергій Подолін доручив в районах та ОТГ активізувати роз’яснювальну роботу із пошуку таких родин, а також розглянути можливість щодо введення у громадах посад соціальних працівників.

Заступник Міністра соціальної політики Олег Коваль наголосив: "Цей рік має стати переломним. У результаті медичної реформи будинки дитини, у яких перебувають діти до 4 років, будуть трансформовані. Вони не зникнуть, а стануть суто медичними закладами, тобто в них перебуватимуть хворі діти, які потребуватимуть лікування і реабілітації".

Нагадаємо, патронатні сім’ї – це родини, до яких тимчасово потрапляють діти. Це можуть бути або новонароджені діти, від яких відмовились батьки, або діти-сироти, а також діти, батьки яких переживають складні життєві труднощі.

Термін перебування дитини у патронатній сім’ї не може перевищувати 3 місяці. На сьогодні держава фінансує такі сім’ї щомісячно у розмірі 10 тисяч гривень.

Патронатний вихователь повинен пройти спеціальне навчання та медичне обстеження.