На Рівненщині розпочинається заборона на вилов раків

З першого грудня 2020 року встановлюється заборона на вилов річкових раків у рибогосподарських водних об'єктах Рівненської області, яка триватиме до 31 березня 2021 року. З відповідним наказом Управління Держрибагентства у Рівненській області можна ознайомитись за посиланням.

«Спарювання та закладка ікри у раків розпочинається за температури води нижче 10 C. Станом на третю декаду листопада температура води у водних об’єктах Рівненської області становила 5-8 C. Такі умови є оптимальними для річкових раків, тому аби сприяти відновленню їхньої популяції на території області встановлюється заборона на їх вилов», - зазначили у відділі іхтіології та регулювання рибальства Рівненського рибоохоронного патруля.

Заборона на вилов пов'язана з тим, що типовий репродуктивний цикл річкових раків включає зимово-весняне парування, яке проходить з грудня по березень.

Лов раків під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства, відповідальність за яке передбачено ч. 4 ст. 85 КУпАП. Розрахунок збитків за незаконне добування цих річкових мешканців здійснюватиметься відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди в наслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за один екземпляр незаконно виловленого рака становить 25,5 грн.

Проте варто пам’ятати, що обмеження тривають не тільки у період нересту, линьки та виношування ікри. Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 екз. раків на водоймах загального користування та 50 екз. - на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

Рівненський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства. Якщо ви помітили порушення - прохання терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» відомства: (067) 540 53 90.


Управління Державного агентства рибного господарства у Рівненській області.