На Рівненщині недобросовісні рибалки завдали збитків майже на 5

У період з 7 по 13 листопада 2019 року державні інспектори Рівненського рибоохоронного патруля зафіксували 14 порушень законодавства у сфері охорони водних біоресурсів. Так, було складено три протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП (грубе порушення правил рибальства), вісім – за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення правил рибальства) та один – за ст. 85-1 КУпАП (продаж заборонених знарядь лову). Оформлено два акти виявлення та вилучення безхазяйного майна, згідно якими вилучено 10 од. заборонених знарядь лову.

«Загалом, у порушників вилучено майже 10 кг водних біоресурсів. Збитки, завдані рибним запасам, склали 4 998 грн. Накладено штрафів на суму 476 грн. Крім того, чотири справи передано до судів для притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності» - повідомив заступник начальника Управління Держрибагентства у Рівненській області Олександр Новак.

Для прикладу, дев’ятого листопада 2019 року Рівненській рибоохоронний патруль задокументував грубе порушення правил рибальства. Інцидент стався на Хріницькому водосховищі, поблизу с. Товпижин Демедівського району Рівненської області. Місцевий мешканець здійснював підводне полювання без посвідчення підводного мисливця. У чоловіка вилучено майже 10 кг риби, а саме: щук – 6 екз. та раків - 116 екз. Сума завданих збитків склала 4 998 грн.

10 листопада рибпатрульні викрили громадянина, який здійснював вилов водних біоресурсів забороненими знаряддями лову – «острогою». Він рибалив на водоймі поблизу с. Лютинськ Дубровицького району. 

Наступного дня, рейдовою групою інспекторів на водоймі, поблизу с. Лютинськ Дубровицького району було затримано громадянина, який здійснював вилов риби забороненим знаряддям лову – сіткою. 

Проте, завдяки оперативності рибоохоронного патруля, в обох випадках громадяни не вистигли завдати шкоди рибному господарству. Заборонені знаряддя лову вилучено. Адмінсправи за ч. 4 ст. 85 КУпАП направлено до районного суду Рівненської області.

З метою попередження порушень у сфері рибоохоронного законодавства працівниками відомства активно ведеться масово-роз’яснювальна робота серед населення області.

Рівненський рибоохоронний патруль закликає громадян дотримуватись природоохоронного законодавства. У разі виявлення порушення – прохання терміново повідомляти за номерами телефонної «гарячої лінії» відомства: (067) 540-53-90.

Довідкова інформація:

Нагадує, що згідно затверджених Правил любительського і спортивного рибальства підводне полювання на риб дозволяється при наявності посвідчення підводного мисливця, а також без застосування аквалангів та інших автономних дихальних приладів. Добова норма вилову становить 3 кг.