На Рівненщині друкують інклюзивні мінізамки

В Острозі на Рівненщині друкують 3D моделі архітектурних пам’яток історичної Волині. Їх виготовляють у рамках проєкту "Інклюзивна виставка архітектурної спадщини Волині", розповіла Суспільному одна з його ініціаторок Олеся Гощук. Ідея проєкту – створити безбар’єрний доступ людям з інвалідністю до архітектурної спадщини трьох областей Рівненської, Волинської та Хмельницької.

За інформацією видання Суспільне мовлення України.

3D моделі архітектурних пам'яток друкують у рамках проєкту "Інклюзивна виставка архітектурної спадщини Волині" за підтримки Українського культурного фонду. Створити безбар'єрний доступ людям з інвалідністю до архітектурної спадщини – це ідея громадської організації "Town Image Studio", яка займається розвитком туристичного іміджу малих міст.

 

"Ціллю нашого проєкту є надрукувати 10 моделей для людей з порушеннями зору або незрячих для того, щоб вони могли пізнати кожну модель зі своєї позиції. Це точні копії архітектурних пам'яток. Ми обирали об'єкти на території історичної Волині, але зосередилися на спадщині князів Острозьких", – розповів член команди "Town Image Studio" Тарас Довгалюк.

У рамках проєкту планують виготовити мінікопії Дубенського, Корецького Клеванського та Новомалинського замків, садиби Ленкевичів у Гощі, Круглої вежі в Острозі, палаців Радзивіллів в Олиці та Сангушків в Ізяславі і монастиря Різдва Богородиці в Новому Загореві.

 

"Всі ці тактильні копії після виготовлення ми презентуємо на виставці в Острозі, а потім передамо в музеї й вони стануть частиною їхніх експозицій", – пояснила членкиня команди "Town Image Studio" Олеся Гощук.

Також Олеся Гощук додала, що надруковані мінікопії пам'яток матимуть етикетки зі шрифтом Брайля. Крім того, по кожному з цих об'єктів створять відеоролик з тифлокоментарем.