На реконструкцію аеропорту у Рівному кошти є, а на його утримання немає


Комплекс питань щодо діяльності КП «Міжнародний аеропорт Рівне» розглянули 19 листопада члени постійної комісії з економічних питань та комунальної власності обласної ради (голова Андрій Пехотін). 

Зокрема депутати погодили план фінансово-господарської діяльності підприємства на наступний рік. Утім, в. о. директора підприємства Олександр Якубець наголосив на тому, що нині в аеропорту вже почалися ремонтні роботи відповідно до Державної програми розвитку аеропортів. Тому у наступному році, через проведення ремонтних робіт, КП «Міжнародний аеропорт Рівне» не зможе працювати повноцінно. Вже зараз тривають роботи на трьох з п’яти об’єктів, які фінансуються у межах програми. Тож питання з коштами на утримання підприємства залишаєтсья відкритим. 

Як відомо, цьогоріч в аеропорту вже зуміли досягти певних успіхів. Як розповів Олександр Якубець, у порівнянні з відповідним періодом минулого року зароблені у серпні-жовтні 2021-го суми зросли приблизно вдвічі. Очікується й передача пожежного автомобіля з аеропорту «Бориспіль», що дасть змогу підвищити категорію аеропорту й економити кошти, приймаючи великі повітряні судна без потреби орендувати відповідну техніку.

Проте надалі основним завданням є збереження трудового колективу у період вимушеного простою, а також проходження чергової сертифікації. Адже найближчим часом на аеропорт чекає чергова сертифікаційна перевірка окремих аеродромних  об’єктів, яка стосуватиметься служби забезпечення обслуговування пасажирів та багажу, наземного адміністрування в аеропорту та обслуговування на пероні та місцях стоянок повітряних суден. Наразі фахівці Державіаслужби вивчили пакет документів і надали перелік недоліків відповідно до результатів їх розгляду. Вже усунуто майже всі недоліки, окрім одного – надання довідки про відсутність заборгованості перед бюджетом та Пенсійним фондом зі сплати Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.    

- Зараз підприємство має значну заборгованість: вона становить близько 18 млн грн.  Тому є загроза відтермінування отримання таких сертифікатів, або ж отримати її взагалі не вдасться. А це повністю заблокує роботу підприємства, - розповів Олександр Якубець.

Тож депутати розглядатимуть ситуацію, яка склалася в аеропорту, у межах наступних засідань постійних комісій обласної ради.

Рівненська обласна рада