На продаж виставили першу різдвяну листівку — її надрукували у 1843 році

Усього було надруковано 1000 таких листівок, а до наших часів збереглося менше ніж 30 екземплярів.

На продаж виставили першу комерційну різдвяну листівку. За оцінками експертів, їй 177 років, пише The Guardian. У продаж листівка надійшла, ймовірно, у 1843 році — у тому ж році була вперше опублікована «Різдвяна пісня» Чарльза Діккенса.

На ній зображена кумедна сценка вікторіанської епохи: англійська родина, що підіймає бокали з червоним вином та проголошує тост. На передньому плані — молода дівчина, яка робить ковток з бокала дорослого.

«З Різдвом і Новим роком тебе», — йдеться у привітанні на листівці.

Коли листівка надійшла у продаж, її гумористичний настрій не задовольнив пуританські настрої суспільства. Знадобилося ще три роки, перш ніж була випущена наступна така різдвяна листівка.

Листівку виставив на продаж консорціум, яким керує Марвін Гетман — торговець рідкісними книгами і рукописами. Усього було надруковано і продано 1000 примірників по шилінгу за штуку, а до наших часів збереглося менше ніж 30 екземплярів.

Дизайн листівки розробив художник Джон Каллкотт Хорслі за пропозицією сера Генрі Коула, британського державного службовця і винахідника, який відкрив Музей Вікторії і Альберта в Лондоні. Вважається, що саме Коул започаткував традицію розсилки святкових листівок.

Аукціонний будинок Christie’s у Лондоні також продає один зі збережених екземплярів листівки. Її очікувана вартість складе від 5 000 до 8 000 фунтів стерлінгів (від 6 725 до 10 800 доларів).