На Хмельницькій АЕС відбулися командно-штабні навчання

30 травня цього року на Хмельницькій АЕС відбулися командно-штабні навчання за участі керівництва енергопідприємства, представників служби фізичного захисту атомної станції, військовослужбовців Національної гвардії України, служби безпеки України та відділення Національної поліції в м. Нетішин. Під час навчань було здійснено перевірку готовності та ефективності взаємодії учасників навчань до протидії при виникненні на об'єкті кризової ситуації і створенні передумов аварійної ситуації на АЕС, викликаних несанкціонованими діями умовних зовнішніх правопорушників.

Згідно із тактичним задумом (умовно за навчанням!), у регіоні розташування ХАЕС діяла диверсійна група, завданням якої було скоєння низки диверсійних актів із застосуванням вибухових пристроїв військового призначення з метою виводу з ладу об’єктів електроенергетики, розвалу енергосистеми, створення хаосу та паніки серед населення.

З метою реалізації своїх намірів, (за умовою навчання) група правопорушників розділилася на декілька підгруп. Завдання однієї із підгруп - створення радіоперешкоди, заглушення радіозв’язку варти військової частини з охорони АЕС, спроба втручання в управління комплексом інженерно-технічних засобів фізичного захисту з метою зменшення вірогідності своєчасного виявлення правопорушників. Інші підгрупи здійснювали спроби одночасного проникнення на територію захищеної зони ВП ХАЕС.

За погодженням з генеральним директором атомної станції, з урахуванням ситуації, що склалася в межах захищеної зони ВП ХАЕС, було проведено збір антитерористичного штабу Хмельницької АЕС, введено в дію відповідний план взаємодії, оповіщено всіх його учасників (умовно за навчанням!). Відповідно до цього плану, здійснено посилення фізичного захисту захищеної зони ХАЕС, її зовнішніх контрольно-пропускних пунктів, особливо важливих зон, а також посилення охорони зовнішніх об’єктів станції.

Під час навчань було відпрацьовано алгоритм та практичні дії адміністрації, персоналу служби фізичного захисту та військовослужбовців з охорони атомної станції щодо реагування на кризову ситуацію відповідно до об’єктового плану взаємодії у разі вчинення диверсії.

Здійснено перевірку практичних дій персоналу підрозділу охорони військової частини 3043 та служби фізичного захисту згідно з практичними ввідними.

За окремою ввідною в штабному варіанті відпрацьовувалися алгоритми дій адміністрації, служби фізичного захисту та персоналу станції, командування і особового складу варт військової частини з охорони атомної станції, а також антитерористичного штабу ВП ХАЕС з реагування на кризову ситуацію, пов’язану зі спробою кібератаки щодо системи фізичного захисту Хмельницької АЕС.

У рамках навчань було також проведено обговорення в штабному варіанті питань всебічного забезпечення сил допомоги ззовні, пропозицій відповідних служб ХАЕС, проблемних питань фінансового та логістичного характеру при забезпеченні потреб військової частини 3043 в особливий період.

За словами заступника директора з фізичного захисту та режиму ВП ХАЕС Олега Редзинця, актуальність та необхідність проведення таких навчань засвідчує той факт, що саме цього дня на атомну станцію поступила реальна анонімна погроза про замінування. Перед відповідними службами було поставлене подвійне завдання - відпрацювання взаємодії у рамках навчання, а також перевірка погрози щодо замінування ядерного об’єкту. Фахівцями вибухотехнічної служби Національної поліції спільно з кінологічним розрахунком військової частини з охорони Хмельницької АЕС, представниками ДСНС та служби фізичного захисту ХАЕС були проведені обходи можливих місць «замінування», вказаних у повідомленні, складені відповідні акти комісійної перевірки. Інформація про замінування не підтвердилась. У той же час, не можна не реагувати на подібні загрози. Адже, як не прикро, в сучасному світі терористичні акти та диверсії - реалії нашого життя.

Загалом, проведені командно-штабні навчання продемонстрували злагодженість дій сил, що залучаються до протидії правопорушникам щодо Хмельницької АЕС, їх готовність вчасно та ефективно протистояти зовнішнім загрозам.