На бистрицькому садочку з’явиться «живий» мурал із глобальним посланням

 

Бистричі стало однією із 9 громад, що приєдналися до проєкту «Перше digital-сузір'я муралів на карті України». Таким чином у селі з’явився монументальний стінопис, який поєднує у собі мистецтво, цифрові технології та цілі розвитку, які Україна впроваджує спільно з ООН.

 

Насамперед тема муралу – зміна клімату та боротьба із цим. Його ескіз створив львівський художник Сергій Радкевич. Дві частини муралу як два можливих сценарії для планети: або це повноцінне, зелене життя, або це суцільна пустеля.

 

Ось як митець пояснює свою роботу: «Дві руки утворюють пісочний годинник у горизонтальному положенні, де одна рука теплого відтінку плавно переходить в другу холодну, теж саме і з тлом. Жовтий колір у розписі – це сонячне випромінювання, яке нагадує полярне сяйво, а воно є заломленням променів у озоновому шарі, який нас захищає від самого ж сонця».

Початковий задум дещо змінився у процесі, адже виконати мурал технічно заважала пожежна драбина, але на якість і зміст це ніяк не вплинуло. Особливістю муралу в Бистричах став напис на ньому шрифтом Брайля – «Байдужість – найбільша жорстокість». 

«Кожна робота має свою послідовність. Коли ти працюєш зі стіною, люди не завжди розуміють, що відбувається. Вони нетерплячі, весь час бажають знати все й одразу... Хочуть такого собі “фаст фуду”,а мурали, в свою чергу, мають складнішу форму візуального прочитання, яку неможливо одразу зрозуміти. Тут потрібно трохи подумати. Зачекати декілька днів до закінчення і чим далі, тим більше робота розкривається. Комусь цей твір просто візуально подобався, на естетичному рівні. Хтось намагався зрозуміти глибше, чому саме руки тощо. І різні були версії. Інколи навіть не відповідаєш на їхні питання, а просто слухаєш, що вони тобі розповідають», – розповідає Сергій Радкевич.

 

Окрім філософського та естетичного значення, цей мурал має ще одну особливість – він цифровий (digital/з доповненою реальністю). Це означає, що після скачування на телефон чи планшет додатку «AR murals», ввімкнувши його, варто навести на мурал і на ньому з’явиться анімація. 

Роботу над муралом в Бистричах від громади курувала директорка садочка Лариса Жук. Очільниця закладу стверджує, що увага, яка прикута до нього,дасть можливість популяризувати тему екології, глобального потепління, забруднення довкілля. На її думку, це позитивна мотивація до змін в собі і в громаді.

 

Проєкт «Перше digital-сузір'я муралів на карті України» реалізовує громадська організація «Платформа взаємодій «Простір» за підтримки Українського культурного фонду за обов’язкових внесків кожної громади, яка підтримала ідею створення муралу. Цьогоріч digital-мурали з`являться також у Тараканові, Привільному, Клевані, Гощі, Здолбунові, Дубні та Луцьку. Кожне місто обирало свою тему із переліку Глобальних Цілей Сталого Розвитку країн ООН (наприклад, відповідальне споживання ресурсів, гендерна рівність, здоровий спосіб життя тощо), які і лягли в основу ескізів муралів. І, відповідно, кожна ціль ООН буде втілена у муралі, над якими працювало восьмерохудожників.

Окрім цього у планах «Простору» створити 3 туристичні маршрути для велосипедистів та автомобілістів по цим муралам з урахуванням інших природніх та історичних місць Рівненщини і Волині.

Наразі мурал домальований, а от «оживе» він опісля його офіційної презентації у жовтні.