На «Авангарді» - будівельники і техніка. А що далі?

Компанія з реконструкції стадіону стартувала, хоча  до фінішу ще дуже далеко.

Надій було мало, але будівельники разом із технікою на стадіоні «Авангард» наприкінці минулого тижня таки з’явилися і одразу ж приступили до демонтажу трибун.   

Перед півсотнею працівників будівельної компанії «Фіалка», яка й виграла тендер на реконструкцію стадіону стоїть доволі непросте завдання. До кінця травня треба розібрати та вивезти із стадіону усі старі конструкції, щоб можна було займатись підосновою для нової арени. Усі ці роботи потребуватимуть величезних коштів, а міська рада Рівного виділила поки що лише 50 мільйонів гривень. До кінця року, для того, щоб роботи не зупинилися, треба виділити ще стільки ж. Уже передбачених коштів вистачить лише до початку вересня. Місто дуже сподівається на державний бюджет і міський голова Володимир Хомко, щойно хтось із високопосадовців приїжджає в Рівне, весь час наголошує, що нам самим із таким будівництвом не впоратися. Востаннє це було під час участі Президента Петра Порошенка в засіданні Ради регіонального розвитку Рівненщини. Адже вартість реконструкції на сьогодні складає 202 мільйони гривень, а до моменту здачі об’єкта у 2021 році може відчутно здорожчати. Перед виборами політики добрі і всі все обіцяють, а як буде після них?. Але навіть якщо все залишиться так як є, то перед керівництвом держави постане складний вибір: умовно кажучи, кому дати гроші – Муляренку, який будує в області багато об’єктів і найдорожчий з них Палац Спорту на Макарова у Рівному, чи дати Хомку на «Авангард». Можна було б дати одразу, але навряд чи, бо Рівненщина не є ресурсною областю, а в Україні маса інших проблем. Якщо Президент залишиться той же, то він теж, безумовно, прийматиме рішення з огляду на результати виборів. Якщо ж Президентом стане інший кандидат, то тоді, як кажуть, вам ніхто нічого не обіцяв, і рівненські новобуди можуть автоматично перейти у категорію довгобудів. Бо ж, що не кажіть, але нова влада в нас дуже любить критикувати своїх «попєрєдніків» і робити все на свій лад.

Директор фірми «Фіалка» Юрій Фалко поки що втішений першим траншем з міської казни в розмірі 50 млн. гривень  і сподівається на гарантії від міської влади, що гроші будуть і надалі. Хоча він добре  розуміє, в якій країні ми живемо, а тому уже повідомив  постачальників матеріалів,  що з ними можуть розрахуватися трохи пізніше. На даний час, як стверджує пан Юрій, у фірми є усі технічні потужності, щоб вчасно завершити реконструкцію «Авангарду» до 2021 року, але,знову ж таки, за  головної умови – якщо не буде проблем із фінансуванням.

Отож за перших 50 мільйонів гривень, які виділила Рівненська міська рада, буде оплачено роботу техніки та закупівлю матеріалів. Одразу після демонтажу західної та східної трибун забиватимуть  палі на глибину до 12 метрів. Загалом для основи нового стадіону буде забито 600 таких паль. Потім почнуть виготовляти металоконструкції.

Новий стадіон має бути універсальним. Тобто на ньому можна буде проводити змагання з футболу та легкої атлетики.

Будівництво дороговартісних об’єктів на Рівненщинпоставить перед міською та обласною владою ще одне важливе завдання – зробити так, щоб у майбутньому вони самі на себе заробляли, бо у Рівному можна збудувати навіть олімпійську арену, але наступним постає питання: «А що далі?».

-- Роман Вістенко