Місцеві вибори 2020: нові правила

Вибори відбуватимуться за новою виборчою системою. Нагадаємо, що 1 січня 2020 року вступив в силу Виборчий кодекс. Так, нове законодавство передбачає систему з умовно відкритими списками і мажоритарну систему відносної більшості.

Згідно нового виборчого кодексу з’являється новий формат бюлетеня. Відтепер в ньому виборець повинен поставити дві галочки – за партію і за конкретного кандидата. До слова, якщо виборець ставить позначку лише за партію, в такому разі його голос автоматично зараховуватиметься у загальний регіональний список. Якщо ж у бюлетені дві позначки, то спочатку визначатиметься кількість голосів за партію, а потім підрахунок здійснюватиметься по кожному конкретному кандидату.

Окрім того, законодавством встановлено дотримання гендерної квоти. Мова йде про те, що серед кожних 5 кандидатів повинно бути дві особи протилежної  статі. В іншому випадку – це можу бути підставою для відмови реєстрації кандидатів у депутати від відповідної місцевої організації політичної партії. Згідно Виборчого кодексу не дозволено: бути кандидатом у депутати за партійними списками більш ніж у дві ради,  бути кандидатом на посаду голови більш ніж однієї громади, а також не можна бути одночасно кандидатом від партії і самовисуванцем.

Водночас грошеву заставу зменшено в 9 разів. Так, для кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, які висувається у громадах із кількістю виборців менше як 75 тисяч, застава становитиме 5 тисяч гривень. Для кандидатів на посаду міського голови з чисельністю виборців понад 75 тисяч передбачено чотири мінімальні заробітні плати на кожні 90 тисяч виборців. Тобто 20 тисяч гривень потрібно помножити на кількість виборців і поділити на 90 тисяч. Для депутата сільської, селищної та міської ради з кількістю виборців менше як 10 тисяч – 20 відсотків від мінімальної зарплати. Зокрема, 1 тисяча гривень за кожного кандидата (йдеться про партійний список). У громадах із кількістю понад 10 тисяч виборців для кандидатів у депутати передбачено чотири мінімальні зарплати на кожні 90 тисяч виборців (йдеться про список). Для депутатів обласних, районних і районних і районних містах рад – чотири мінімальні заробітні плати на кожні 90 тисяч виборців (йдеться про список).

Серед нововведень – повернення мажоритарки на місцевий рівень, зокрема для громад до 90 тисяч виборців.  

Окрім того, депутат місцевої ради, обраний від політичної партії, може бути відкликаний, у випадку, якщо його діяльність не відповідає програмі партії чи її осередку, якщо він не увійшов до фракції місцевої організації партії чи був виключений фракцією з нею. Це стосуватиметься депутатів, обраних і за мажоритарною системою від політичної партії, і за партійними списками. Після відкликання такого депутата обраним вважається наступний кандидат зі списку партії або призначаються проміжні вибори, якщо це стосувалося депутата мажоритарника.

Водночас у Виборчому кодексі згадки про старост вилучено. Відповідно до ч. 1 ст 54-1 Закону «Про місцеве самоврядування» їх затверджуватимуть відповідними місцевими радами.

 

 За матеріалами "Голос України"