Хто має право голосу на перших місцевих виборах у дев’яти ОТГ Рівненщини

Центральна виборча комісія призначила на 22 грудня 2019 року перші місцеві вибори у 86 об`єднаних територіальних громадах. Серед них – 9 громад у Рівненській області. Про те, в яких саме громадах на Рівненщині вони відбудуться, ми вже писали.

Центральна виборча комісія  звертає увагу виборців, що право голосу на виборах депутатів сільської, селищної, міської ради, виборах сільського, селищного, міського голови мають громадяни України, у яких є право голосу відповідно до статті 70 Конституції України, належать до відповідної територіальної громади та проживають у межах відповідного виборчого округу.

Право голосу на додаткових виборах депутатів сільської, селищної ради мають громадяни України, у яких є право голосу відповідно до статті 70 Конституції України, належать до територіальної громади, що приєдналася до об’єднаної територіальної громади в порядку, визначеному Законом України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, та проживають у межах відповідного виборчого округу.

Тимчасова зміна місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси на вибори депутатів сільської, селищної, міської ради, вибори сільського, селищного, міського голови не поширюється.

Військовослужбовці строкової служби, громадяни України, які проживають за кордоном, а також особи, визнані судом недієздатними, та громадяни України, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі, вважаються такими, що не належать до жодної територіальної громади та не мають права голосу на місцевих виборах.

Виборець, який на день виборів перебуває за межами населеного пункту, в якому він проживає, участі у місцевих виборах не бере, крім випадків, коли виборець включений до списку виборців на спеціальній виборчій дільниці та отримує виборчий бюлетень для голосування по виборах, на яких він має право голосу.

Громадяни України, які знаходяться у стаціонарних закладах охорони здоров’я, включаються до списків виборців на відповідній спеціальній виборчій дільниці та голосують на місцевих виборах за умови, якщо вони мають право голосу на відповідних місцевих виборах.

Виборець, включений до списку виборців на спеціальній виборчій дільниці, отримує виборчі бюлетені для голосування по таких виборах:

1) сільського, селищного, міського голови, старости, якщо він проживає на території відповідного села, селища, міста, а заклад, де він перебуває, розташований на території цього села, селища, міста.

2) депутатів сільської, селищної, міської ради, якщо він проживає на території відповідного села, селища, міста, а заклад, де він перебуває, розташований на території відповідного виборчого округу з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради, до якого він віднесений за своїм зареєстрованим місцем проживання.