Хмельницькі атомники встановили світовий рекорд

Найдовший автограф у світі незабаром стане окрасою краєзнавчого музею міста Нетішин. Саме туди передадуть цінний експонат працівники Хмельницької АЕС після того, як із рукотворним шедевром ознайомляться мешканці та гості міста.

Минулої п’ятниці від самого ранку підлогу спортивної зали Нетішинської дитячо-юнацької спортивної школи почали готувати до фіксації світового рекорду – протягом кількох годин працівники Хмельницької атомної станції вистеляли на ній тисячі аркушів паперу формату А4. Саме на них у горизонтальній площині на всю довжину сторінки за допомогою фломастера або авторучки протягом вересня працівники ХАЕС залишали свої підписи, аби у підсумку долучитися до встановлення світового рекорду і вписати свої імена на сторінки книги рекордів України. На початку жовтня усі аркуші з автографами працівників ХАЕС були склеєні в єдину стрічку, яка за попередніми підрахунками, склала понад один кілометр завдовжки. Аби офіційно зафіксувати рекорд, до міста атомників запросили представника Книги рекордів України Віталія Іваницького. Кілька хвилин нескладних підрахунків, і пан Іваницький оголошує офіційні результати - загальна довжина автографу 1170 метрів, кількість людей, які взяли участь у його створенні 3595 осіб. 

- Нетішинський рекорд увійде до книги рекордів України як найдовший автограф, який коли-небудь залишала людина, - зауважив Віталій Іваницький. Відповідне подання буде надіслане до книги рекордів Гіннеса.

Автор ідеї створення рекорду журналіст газети «Перспектива» Олександр Шустерук зізнається, що на створення рекорду в Нетішині його надихнула дружба із… Віталієм Іваницьким.

- Свого часу мені випала нагода представляти Книгу рекордів України в Луцьку і засвідчити рекорд на найбільший рушник у світі, - розповів він. - Тоді й подумав, а чому не спробувати створити найдовший у світі автограф. Надіслав відповідні запити до Книги рекордів України і з’ясував, що подібного в світі ще ніхто не робив. У Києві зацікавилися ідеєю рекорду і погодилися його зафіксувати.

За словами Олександра Шустерука, зібрати майже чотири тисячі автографів на такому підприємстві як ХАЕС виявилося досить непросто.

- Атомна станція – це підприємство зі складним виробництвом, - провадить пан Шустерук. - Чимало людей працюють у відділах, до яких не завжди є доступ навіть у тих же працівників АЕС. Люди працюють у кілька змін. Частина людей перебуває у відрядженнях. На щастя, ідея встановлення рекорду сподобалася працівникам атомної станції, завдяки яким Нетішин назавжди впише своє ім’я у сторінки Книги рекордів України, а згодом і Книги рекордів Гіннеса.

Сергій Табаков