Хліб життя. Навіщо роздають артос?

У Світлу суботу вірянам розділяють артос.  Звідки пішла традиція вживати артос і як правильно це робити?

ЩО ТАКЕ АРТОС?

Слово артос перекладається з грецької як «квасний хліб» - загальний для всіх членів Церкви освячений хліб, інакше - просфора всеціла.  Артос в продовженні всієї Світлої седмиці займає в храмі саме видне місце, разом з іконою Воскресіння Господнього і, на закінчення великодніх урочистостей, роздається віруючим.

ЗВІДКИ ПІШЛА ТРАДИЦІЯ ВЖИВАТИ АРТОС?

Вживання артоса починається з самого початку християнства.  У сороковий день після Воскресіння Господь Ісус Христос вознісся на небо.  Учні та послідовники Христові знаходили розраду в молитовних спогадах про Господа, вони пригадували кожне Його слово, кожен крок і кожну дію.  Коли сходилися на загальну молитву, вони, згадуючи Таємну Вечерю, причащалися Тіла і Крові Христових.  Готуючи звичайну трапезу, вони перше місце за столом залишали невидимо присутньому Господу і клали на це місце хліб.                                                                

ЩО СИМВОЛІЗУЄ АРТОС?

Наслідуючи апостолів, перші пастирі Церкви встановили в свято Воскресіння Христового покладати в храмі хліб як видимий вираз того, що потерпілий за нас Спаситель став для нас справжнім хлібом життя.  На артосі зображений хрест, на якому видно тільки терновий вінець, але немає Розп'ятого - як знамення перемоги Христової над смертю, або зображення Воскресіння Христового.

З артосом з'єднується і древнє церковний переказ, що апостоли залишали за столом частину хліба - частку Пречистій Матері Господа - в нагадування постійного спілкування з Нею і після трапези благоговійно ділили цю частину між собою.  У монастирях цей звичай носить назву Чин Панагії, тобто спогад про Всесвятість Матері Господа.  У парафіяльних церквах цей хліб Богоматері згадується раз на рік у зв'язку з роздроблення артоса.

ЯК ОСВЯЧУЄТЬСЯ АРТОС?

Освячується артос особливою молитвою, окропленням святою водою в перший день Святої Пасхи на літургії після заамвонної молитви.  Артос покладається на солії, проти Царських Воріт, на приготованому столі або аналої.  Після освячення артоса аналой з артосом ставлять на солеї перед образом Спасителя, де артос лежить протягом всієї Святої седмиці.  Або його зберігають в храмі всю Світлу седмицю на аналої перед іконостасом.

 У всі дні Світлої седмиці після закінчення літургії з артосом урочисто відбувається хресний хід навколо храму.  У суботу Світлої седмиці після заамвонної молитви читається молитва на роздроблення артоса, артос роздають вірним в кінці Літургії при цілування Хреста як велику святиню.

ЯК ЗБЕРІГАТИ І ПРИЙМАТИ АРТОС?

Частинки артоса, отримані в храмі, благоговійно зберігаються віруючими як духовні ліки від хвороб і немочей.  Артос вживається в особливих випадках, наприклад в хворобі, і завжди зі словами сповідання своєї віри - «Христос воскрес!»

Рівненська єпархія Православної Церкви України