Хліб печуть – перемогу наближають

Від самого початку російської агресії за ініціативи групи рокитнівських жінок, яку підтримав місцевий підприємець Анатолій Кінчур,  у Рокитному розпочали випікати хліб у благодійній пекарні «Хліб від Єви», яку облаштували на території колишнього комбікормового заводу, що знаходиться в селищі.

Печі на дровах тут були і раніше, їх просто привели до ладу і розпочали робити дуже потрібну у воєнний час справу. Хліб тут випікають навіть за відсутності світла, бо для сільської печі – це не перепона. Головне, щоб піч була добре напалена.

Назву пекарні «Хліб від Єви» обрали не випадково, а на честь 75-річної професійної пекарки із 40-річним стажем Єви Хомич, яка є старійшиною колективу, і саме вона о першій годині ночі перед випіканням хліба запалює піч, потім розчиняє тісто, а далі – етап за етапом, аж поки духмяний хліб не дістають з печі. У відповідальному процесі кожного разу задіяно відповідальну команду місцевих жіночок.

Це Тетяна Ушко, Антоніна Ковальчук, Людмила Тіт, Єва Хомич, Надія Богданець, Тамара Яцук, Валентина Лопуга, Валентина Кириловець, Ольга та Алла Кінчур.

Школярки Аня та Вікторія теж часто навідуються в пекарню, щоб переймати пекарське ремесло. Коли ж свіжоспечений хліб вже лежить на полицях, починають з’їжджатися волонтери, які забирають його і розвозять згідно із заявками. Так триває вже десятий місяць…


Люди різних професій, односельчани, представники різних релігійних конфесій об’єдналися заради благородної справи. Рокитнівська благодійна пекарня – це яскравий приклад того, як кожне місто і село, кожен маленький колектив може об’єднатися заради того, щоб наближати Перемогу України над руснявим ворогом. Споживають запашний рокитнівський хліб та хлібобулочні вироби на фронті, у госпіталях, переселенці, одне слово, всюди, де є велика потреба.


Хліб у благодійній пекарні випікають кожні 2-3 дні. В одній печі в середньому за раз можна спекти 150-200 буханок. Одного дня було зафіксовано рекорд, коли спекли одразу 750 буханок хліба і 400 булочок. До речі, булочки тут випікають з різними начинками – з вишнями, яблуками, маковою начинкою.

А напередодні Христового Воскресіння кілька днів випікали пасочки, щоб їх мали змогу посмакувати воїни на фронті, переселенці, нужденні. За увесь час у благодійній пекарні випечено 25600 хлібин та 35 400 булочок.

– Дві печі, якими ми користуємося, перед випіканням хліба палимо 3-4 години. Дякуємо місцевому лісгоспу, який теж долучився до важливої справи і забезпечує нас дровами, адже для того, щоб добре напалити печі, треба 4-5 великих оберемків сухих дров твердої породи. Борошно нам привозять волонтери, з коштами для його закупівлі допомагає селищна рада, депутати, підприємці, волонтери, священнослужителі різних конфесій. Роблять це систематично, тому запас борошна є постійно, – розповідає Алла Кінчур.


– Ми твердо переконані, що наша ініціатива з випікання хліба прискорить Перемогу України. Сьогодні кожен повинен робити свій посильний внесок у загальну справу, – кажуть рокитнівські ентузіастки.
• Василь Бурченя