Хеловін-2020: коли і як відзначають моторошне свято

Хеловін у 2020 святкуватимуть традиційно у ніч з 31 жовтня на 1 листопада. В Україні це свято з кожним роком набуває все більшої популярності, зокрема, через яскраві традиції.

У США Хеловін вважається національним святом.

Хеловін, або Ніч напередодні Дня всіх святих відзначають щороку в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Згідно з традиціями, саме в ніч з 31 жовтня на 1 листопада злі духи проникали на землю. Для того, щоб захиститися від них, було вирішено вбиратися у страшні костюми.

Де святкують Хеловін

У США Хеловін вважається національним святом. Практично всі магазини змагаються в ефектності тематичних прикрас своїх вітрин, а мешканці приватних будинків в оформленні свого двору. При цьому карнавальні костюми, маски і декор буквально розлітаються.

У Німеччині головні дії на Хеловін зосереджуються у замку Франкенштейна. Натовпи зомбі, відьом і казкової нечисті влаштовують собі карнавал, заповнюючи всю територію замку і прилеглої округи. Кожен квадратний метр наповнений жахом і атмосферою потойбічного світу.

У Франції 31 жовтня Діснейленд з казкового і світлого місця перетворюється в справжню обитель зла. Крім параду зомбі тут влаштовуються справжні баталії, в яких визначається найефектніший тематичний костюм.

Історія Хеловіна

Стародавні кельти, що жили на території сучасної Великобританії, ділили рік на дві частини - світлу і темну (літо і зиму). І коли темна частина змінювала світлу (в кінці жовтня), у кельтів починалися гучні гуляння – Самайн.

Після прийняття християнства в IX столітті 1 листопада почали відзначати День всіх святих. Дата збіглася з язичницьким Самайном. В англійській мові цей день називається "All Hallow's Eve" і якщо скоротити, значить Halloween.

У США Хеловін привезли емігранти з Великобританії в кінці ХХ століття.

Традиції Хеловіна

Сьогодні від древнього язичницького свята залишився набір цікавих традицій. У цю ніч прийнято одягатися в костюми нечистої сили і влаштовувати маскаради. Невід'ємний символ Хеловіна - гарбузова голова.

Неодмінний атрибут Хеловіна - обряд «Trik or trak» («Капость або подарунок»). У цю ніч діти стукають у будинки з криками: «Treat or trick!» - «Пригощай або пошкодуєш!».

Кельти вірили, що в ніч на Новий рік відкривається межа між світами мертвих і живих, і тіні померлих у минулому році відвідують землю. Щоб не стати здобиччю мертвої тіні, люди гасили вогнища в будинках і вбиралися якомога страшніше - у звірині шкури і голови, сподіваючись розполохати привидів, які переповзли відкритий кордон. Духам виставляли пригощання на вулицю, щоб вони задовольнилися цим і не ломилися в будинок. В цю ніч робилися пророцтва, приносилися в жертву тварини, а потім кожен брав у свій будинок язичок священного полум'я, щоб запалити зимове вогнище.

 

Символи Хеловіна

Традиційними кольорами Хеловіна є чорний, що символізує смерть і темряву ночі, і помаранчевий – символ збору врожаю в цьому році.

Головним символом Хеловіна вважається гарбузова голова, яку також називають "Світильник Джека", "Джек – гарбузова голова" або "Джек". Він являє собою помаранчевий гарбуз, на якому вирізане страхітливе обличчя. Всередину "гарбузової голови" поміщається запалена свічка. Спочатку "Світильники Джека" робили з брукви або ріпи.

Хеловін в Україні

Улюбленою традицією українців на Хеловін є переодягання в різні карнавальні костюми. Багато вибирають собі персонажів з фільмів жахів, або ж просто улюблених персонажів з кінокартин. Дівчата особливо люблять перевтілюватися у Панночку з "Вія" Гоголя, або ж у Мавку з твору Лесі Українки "Лісова пісня".

Менш поширеною в Україні є традиція прикраси будинків в Хеловін.

Також існує традиція, якої дотримуються деякі маленькі українці - випрошування солодощів.

Крім того, в Україні особливо цікавляться ворожіннями в Хеловін. Дівчата в цей день можуть поворожити на судженого, так і в цілому на свою долю.