Карантин: оплата праці у період простою не з вини працівника

Під час карантину* людина не працювала не зі своєї вини – підприємство простоювало. Як має оплачуватися труд співробітника в такому випадку? З цим питанням до  Білозерського офісу Мережі правового розвитку звернувся місцевий мешканець. Юрист офісу при громадській організації «Білозерський центр регіонального розвитку» В’ячеслав Лях підготував роз’яснення.

Конкретні рекомендації для роботодавців на період карантину передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби  (COVID-19)» 

По-перше, передбачено підставу збільшення кількості днів неоплачуваної відпустки за угодою сторін у разі карантину. Передбачено нові однакові за змістом зміни до ст. 84 Кодексу законів про працю (КЗпП) України (п. 1 розд. І) та статті 26 Закону України  «Про відпустки» (п. 6 розд. І).
Так, у разі встановлення Кабінетом міністрів України карантину відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»,  строк перебування у відпустці без збереження заробітної на період карантину не включається у загальний строк, встановлений ч. 2 ст. 84 КЗпП України та частини 1 ст. 26 Закону України «Про відпустки».
Отже, відповідно до оновлених норм неоплачувана відпустка за угодою між працівником та роботодавцем буде надаватися:
•   за сімейними обставинами» строком не більш як 15 календарних днів на календарний рік;
•    на період карантину така відпустка може бути надана на весь час карантину; за заявою працівника;
•    за згодою роботодавця.

При цьому працівник у заяві на її надання має наприклад, вказа так: «Пирошу надати мені відпустку без збереження заробітної плати відповідно до ч. 4 ст. 84 КЗпП та ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки, вказати бажану дату початку відпустки, до закінчення карантину (чи конкретну дату)»;
•    легалізовано роботу вдома, роботодавець може доручити працівникові, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, вдома, надавати працівнику за його згодою відпустку.

Роботодавці можуть отримати від працівників письмові заяви про те, що вони мають належні умови для роботи вдома або можуть виходити на роботу та виконувати деякі доручення роботодавця.
За роботу вдома працівник отримує таку саму оплату, як і на робочому місці. Можлива виплата компенсації за використання інструментів та механізмів.

Стосовно відпустки правнику потрібно пояснити, що вона свідчить про надання зокрема щорічної відпустки та інших відпусток, на які має право працівник, поза  графіком  відпусток.

Крім того, для працівників, підприємства яких перебувають у стані простою, в тому числі на період оголошення карантину, передбачено компенсацію з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).


Мережа правового розвитку