Інвестори економіки

 Вітаючи представників малого і середнього бізнесу, перший заступник голови ОДА Юрій Приварський і заступник голови обласної ради Степан Павлюк відзначили їх вагомий інвестиційний вклад в економіку області і держави, який забезпечує наповнення бюджетів всіх рівнів.

Директор обласного центру зайнятості Іван Ткачук, вручаючи подяки місцевим підприємцям, серед яких – Аліса Борсук (м. Рівне), Дмитро Степанець (Сарненський район), Наталія Фурман (Костопільський район), Степан Зубкевич (Радивилівський район), Юрій Зінчук (Острозький район), керівники приватних підприєств «Іква» (м. Дубно), «Богданівський цегельний завод» (Корецький район), Людмила Шегера і Анатолій Бобер та інші, зазначив, що саме вони і їх колеги по бізнесу, співпрацюючи зі службою зайнятості, створюють нові робочі місця, платять людям зарплату і дають впевненість у майбутньому.
– Ми налагодили ділові контакти із 12,5 тисячі активних роботодавців, завдяки яким тільки в цьому році працевлаштовано більше 18 тисяч безробітних, – відзначив Іван Ткачук. – А майже 24 тисячі договорів, укладених між службою зайнятості і підприємцями, – це соціальні гарантії для тих, хто за нашого посередництва отримав роботу.
• Роман Вістенко

 

У бізнесі успішні наполегливі

 

Олександра Харитонюк, директор туристичного агентства «Час мандрів»:

– Ідея організувати туристичне агентство виникла з огляду на те, що я сама люблю подорожувати, пізнавати світ. Таке задоволення хотіла дарувати і клієнтам. І хоча в туристичному бізнесі працюю трохи більше двох місяців, вважаю, що мій початок доволі успішний.

Звичайно, як і кожна справа, він потребує багато зусиль і фінансів. Потрібен стартовий капітал, щоб мати відповідний офіс, закупити техніку. Крім того, необхідно створити банківські гарантії. Багато в чому мені допоміг Рівненський міський центр зайнятості. За його направленням я пройшла місячні курси навчання за програмою «Підприємець-початківець». Вона була грамотно продумана і викладена, тож дізналась про особливості ведення бізнесу, про які раніше не знала. Особливо вдячна тим викладачам, які знайомили нас із податковим законодавством. Бо ж на перших порах доводиться бути і директором, і бухгалтером, і власне виконавцем.

Роботу агентства у майбутньому планую розширювати, відповідно, доведеться підбирати і, хоч невеликий, штат. За допомогою у цьому плані однозначно звернусь у службу зайнятості, досвід співпраці з якою у мене вже є.

 

Руслан Алексіюк,

приватний підприємець:

– Так сталося, що у свої тридцять сім років я залишився без роботи. Для теперішнього часу – це рядова подія. Чим зайнятися далі? Оскільки маю відповідну освіту, визнаю тільки активний спосіб діяльності, вирішив започаткувати власну справу як підприємець з організації та проведення різноманітних сімейних та інших свят.

Звернувся у службу зайнятості, освоїв навчальний курс «Підприємець-початківець». Під час навчання імпонувало те, що всі викладачі концентрували увагу на практичній стороні підприємництва, на деталях і нюансах системи оподаткування.

На власному досвіді переконався: у моїй професії – організатора і ведучого сімейних свят – краще мати офіційний бізнес. Саме служба зайнятості показала мені всі плюси і мінуси його ведення. Більше того, скористався й іншими порадами, і тепер паралельно займаюсь торгівлею квітами. Зрозуміло, що перші місяці роботи ще не дають особливих прибутків, але бачу однозначну позитивну тенденцію.

Найскладніше було почати. Наступні сходинки долали разом із спеціалістами служби зайнятості, яка активно сприяє тому, аби рівняни починали заробляти на себе.

 

Коментар:

Світлана Ротар,заступник директора Рівненського

міського центру зайнятості:

– Одним із напрямів допомоги шукачам роботи є виплата одноразово допомоги з безробіття для започаткування власної справи. За сім місяців поточного року ми надали її більшій кількості людей ніж передбачалось. Звичайно, це не така цифра, яка б вирішувала питання зайнятості в Рівному ( якщо конкретніше, це 90 осіб), але, принаймні, це люди, які вже визначились зі своїм майбутнім і своїм працевлаштуванням. Сума виплачених коштів становить майже 1 200 000 гривень.

Одноразово допомога з безробіття для започаткування власної справи надається особам, які мають хоча б невеликий страховий стаж, тим безробітним, які сприяють своєму працевлаштуванню протягом свого перебування на обліку, і не раніше, ніж через місяць після активного пошуку роботи. Розмір виплати допомоги з безробіття зумовлений багатьма факторами. Це насамперед розмір заробітної плати, яка була в особи на її останньому місці роботи, і тривалість її страхового стажу. Найбільша сума допомоги може становити близько 50 000 грн, найменша – близько 6 000.

Ті безробітні, які виявили бажання займатись підприємницькою діяльністю, відвідують у центрі зайнятості семінари «Від бізнес-ідеї до власної справи», «Започаткуй свою власну справу», а також навчаються на курсах підприємців-початківців.

Відзначу, що декотрі з клієнтів служби зайнятості, отримавши одноразово допомогу, забезпечують роботою і доходом не тільки себе, а самі стають роботодавцями.

• Валентина Ткаленко