Ігор Носко: «Жодні виклики сьогодення не завадять нам і надалі готувати високопрофесійних спеціалістів для медицини»

Кожен навчальний заклад має свою славну історію, свій, так би мовити, шлях із минулого в майбутнє. Є така історія і у знаному на Рівненщині медичному навчальному закладі – Костопільському фаховому медичному коледжі. 
І знають про нього в усіх лікувальних установах не тільки нашої області, а й у Києві, адже рівень підготовки медичних сестер та акушерок тут дуже високий, і їх залюбки беруть на роботу, віддаючи перевагу саме випускникам Костопільського коледжу. Значна кількість їх працює в Київському ОХМАТдиті, звідки приходять запрошення випускникам на роботу, а також в інших регіонах нашого краю та за кордоном.
Особливий дух затишку і водночас академічності панує в приміщенні навчального закладу, а ще впадає в око ідеальна чистота навколо. Про історію становлення світової і вітчизняної медицини розповідає галерея оригінальних стендів, і це, очевидно, теж спонукає студентів опановувати секрети медичної справи.
Із 1952 року й донині тут зростають кваліфіковані фахівці медичної справи, які успішно реалізують себе в різних лікувальних закладах України. Зберігши кращі традиції минулого і творчо впроваджуючи в життя кращі досягнення сучасної освіти й медицини, цей навчальний заклад впевнено й завзято розвивається, здобуваючи все більший авторитет у мешканців краю. Про буденні справи, святкові моменти та плани коледжу на майбутнє і не тільки нам розповів директор навчального закладу Ігор Носко. 

– Ігоре Павловичу, сьогодні існує думка про те, що сучасна молодь не надто прагне до знань, покладаючись у житті на інші цінності. А як із цим у ваших студентів?
– Знаєте, я думаю дещо інакше. На моє глибоке переконання, всередині кожної молодої людини криються значні потенційні творчі можливості, і ми, педагоги, повинні докладати всіх зусиль, щоб розкрити цей потенціал. 
У нашому навчальному закладі дуже хороші та здібні студенти. Вони допитливі, вдумливі, хочуть пізнавати, цікавляться, запитують, шукають, а головне – вони небайдужі. Сьогодні, коли в країні продовжується неоголошена війна, наша молодь бере активну участь у волонтерському русі, і при цьому вони успішно навчаються.
Та сам за себе говорить наш показник успішності: 75 відсотків студентів, які навчаються в коледжі за державним замовленням, отримують стипендію. Це дуже високий рівень! Крім цього, за спеціалізованим іспитом «Крок-М», який щороку проводить серед студентів-випускників медичних навчальних закладів МОЗ України, Костопільський фаховий коледж утримує високі рейтингові показники. До слова, у минулому році саме студентки нашого коледжу Юлія Корнійчук та Люба Кидюк стали переможцями обласного конкурсу професійної майстерності «Краща за професією».
Мене також радує те, що значна кількість наших випускників продовжує навчання у провідних медичних вузах IIІ-ІV рівнів акредитації. 
Навіть попри те, що сьогодні ми змушені працювати в умовах дистанційного навчання, намагаємось досягати головної мети медичної освіти: постачати суспільство навченими, вмілими, відповідно до сучасних потреб та вимог професійними кадрами, які ставлять турботу про пацієнта вище власних інтересів і зобов’язуються оновлювати свої спеціальні знання протягом всього розвитку кар’єри.
– І як вам вдається домогтися таких результатів?
– Ми просто не нав’язуємо молоді знання, а, насамперед, навчаємо їх вчитися. Адже, як писав К. Ушинський: «Мистецтво навчання – є мистецтво пробуджувати в юних душах допитливість і потім реалізовувати її». Тож і створюємо відповідні можливості у коледжі, бо прагнемо, щоб наші студенти отримували професійні знання й уміння належної якості. Ми розуміємо, що наші випускники мають бути, в першу чергу, професійно компетентними, адже сучасний ринок праці потребує лише конкурентоспроможних спеціалістів, які не тільки знають сутність проблеми, але й уміють вирішити її практично. За більш як півстоліття існування закладу дипломованими спеціалістами стали понад п’ять тисяч випускників, з яких майже 50 відсотків продовжують навчання у кращих вузах країни. Хороші відгуки про випускників Костопільського медичного коледжу надходять з лікувально-профілактичних закладів Рівненської області та усіх регіонів України, з якими здійснюється постійна співпраця.
– Розкажіть, будь ласка, детальніше, як саме здійснюється процес навчання в Костопільському коледжі?
– Ми готуємо майбутніх молодших спеціалістів за двома напрямами – «сестринська справа» та «акушерська справа». В сьогоднішніх умовах у нас навіть є конкурс абітурієнтів, що вступають за державним замовленням, адже стати студентами саме нашого навчального закладу прагне багато випускників з усієї області, а також із сусідніх областей. 
Всього ж у нашому коледжі навчається 300 студентів. В основному – це сільські дівчата й хлопці (щоправда, хлопців у нас небагато) з Костопільського, Володимирецького, Сарненського, Дубровицького, Зарічненського, Рівненського районів та ін. 68 відсотків студентів коледжу здобувають професійну освіту за державним замовленням. 
Специфіка підготовки медпрацівників така, що для навчального процесу замало підручників і комп’ютерів. Тут вагоме значення має наочність, причому умови в аудиторіях мають бути максимально наближеними до лікарняних. Тому вони повністю укомплектовані необхідною апаратурою, муляжами, інструментарієм. Окрім навчального корпусу коледжу, ми маємо навчальні кабінети і в районній лікарні. В коледжі функціонують кабінети інформатики, забезпечені сучасними комп’ютерами, локальною мережею та необхідним у навчанні прикладним програмним забезпеченням. Ми розробляємо і власні навчальні й контро­люючі програми, а також фільми. Маємо свою видавничу базу, бібліотеку, фонд якої забезпечений необхідною навчальною та художньою літературою. Центрами науково-методичної роботи коледжу є потужний методичний кабінет та методична рада, які координують та працюють над підвищенням професійного рівня викладачів, пропагують нові досягнення педагогічної та медичної науки.
Наукова робота студентів займає важливе місце в навчально-виховному процесі. На підсумкових наукових конференціях студенти презентують власні наукові доробки, вони завжди серед кращих і на регіональних суспільних читаннях. У минулому навчальному році студенти І курсу відзначились на Міжнародному конкурсі «Мій рідний край», де зайняли перше та третє місце. Це – Анастасія Кравчук та Вероніка Михніцька. Також пишаємося призовими місцями у Всеукраїнській олімпіаді з української мови та Міжнародному конкурсі ім. П. Яцика.
– Віднедавна ви стали структурним відокремленим підрозділом Рівненської медичної академії?
– Дійсно, з грудня місяця 2018 року наш навчальний заклад став відокремленим підрозділом Рівненської медичної академії, а у лютому 2020 року ми отримали статус Костопільського фахового медичного коледжу. Також, згідно з Наказом МОН України від 29.04.2020 року «Про ліцензування освітньої діяльності», у нас переоформлена ліцензія на впровадження освітньої діяльності у сфері вищої освіти.
– Мабуть, окрім зусиль студентів, тут варто віддати належне і викладацькому складу Костопільського фахового медичного коледжу...
– Безумовно. Для реалізації будь-яких завдань потрібні, як мінімум, дві речі: творча праця і люди, які тебе розуміють і підтримують. І я дуже радий, що в нашому навчальному закладі сформувався стабільний, працьовитий колектив викладачів, де кожен – неординарна особистість зі своїми інтелектуальним потенціалом, педагогічними і професійними здібностями, проте зі спільним почуттям обов’язку, відданості справі і, що дуже важливо, любов’ю до студентів. Наш колектив ? - це міцний сплав досвіду і молодості. Викладачі коледжу ? справжні професіонали. Дев’ятнадцять із них, а це ? більшість викладацького складу, мають вищу кваліфікаційну категорію. Серед справжніх майстрів своєї справи – відмінник охорони здоров’я Ольга Жук; викладачі-методисти Ірина Таргоній, Оксана Гуревич, Юрій Архипчук, Тетяна Марчук; старші викладачі Мирослава Глущенко, Сергій Сенета, Микола Лісецький. Так, наші успіхи здобуваються працею, самовдосконаленням. Я, зі свого боку, намагаюся повною мірою забезпечити виконання тих завдань, які ставить сьогодні перед нами життя. Бо, як відомо, час не стоїть на місці, сьогодення диктує зміни, і ми повинні завжди бути на крок попереду. Особливо важлива роль викладача сьогодні, коли процес навчання здійснюється дистанційно, адже потрібно донести до студента знання і вміння, використовуючи новітні технології дистанційного та онлайн-навчання. Наші фахівці справляються із цією проблемою, забезпечуючи якісний навчальний процес.
– Ігоре Павловичу, у випадку підготовки майбутніх медпрацівників все ж мало дати студентам просто відмінні фахові знання. Як у вас з уроками людяності, милосердя, які так асоціюються з образом медичної сестри або акушерки?
– Справді, ми прищеплюємо нашим дітям такі якості, як почуття милосердя і чуйність, вчимо їх бути уважними і любити людей. А відтак намагаємося створити у коледжі таке середовище, яке сприяло б формуванню духовно багатої, ініціативної, гармонійно розвиненої і творчої особистості. Ми активно співпрацюємо з Товариством Червоного Хреста. У коледжі діє група «Милосердя». Причому, студентів ніхто не змушує так чи інакше проявляти гуманізм. Вони самостійно виявляють бажання займатися доброчинністю, постійно опікуються вихованцями місцевої спецшколи-інтернату для дітей з вадами розвитку, ? вітають їх зі святами, готують для них концерти і новорічні ранки, збирають благодійні кошти, презентують концертні програми у санаторіях… Спостерігаючи за цим, я переконуюся, що нарікання на бездуховність, безідейність сучасної молоді є абсолютно безпідставними. Перефразовуючи відомий афоризм, можу сказати: кожне суспільство має таку молодь, якою її виховає. Ми, дорослі, несемо повну відповідальність за духовний стан наших дітей. І не нарікати сьогодні потрібно, а кропіткою, повсякденною працею розчищати джерела втраченої духовності і наповнювати ними юні душі. Тим більше, що в нашій професії виховання людяності, милосердя, гуманізму, здатності відчувати біль іншої людини є вкрай важливими і необхідними.
– А чим ще, окрім добрих справ, займаються у вільний час студенти коледжу?
– Ми приділяємо значну увагу організації дозвілля студентської молоді, яка прагне реалізувати свої творчі здібності. Діти охоче займаються у вокальному, хореографічному та драматичному гуртках. Для цього ми залучили кращих митців-професіоналів міста. Приємно, що наші студенти займають перші місця на щорічному фестивалі «Студентська весна», реалізують себе в конкурсах «Творча обдарованість», «Моя поезія», «Я і світ художніх полотен», є постійними учасниками загальноміських заходів і концертів. Студенти, які захоплюються спортом, відвідують секції з волейболу, баскетболу, настільного тенісу, беруть участь у загальноколеджних спартакіадах. Активних учасників громадського життя коледжу ми завжди заохочуємо призами, преміями, екскурсійними поїздками.
– Ось іще запримітив, що скрізь у коледжі, і в навчальному корпусі, і в гуртожитку – чистота, порядок і затишок...
– А як же в медицині без чистоти? До цього ми теж одразу привчаємо наших студентів – підтримувати порядок, берегти майно. Зважте, що до нас вступають ще зовсім діти, за яких, можливо, досі все робили батьки. А тут вони змушені вчитися бути самостійними, пристосовуватися до життя в місті і водночас навчатися. Тому ще одним важливим моментом у нашій роботі є створення належних побутових умов для них. Так, ми відремонтували за європейськими стандартами всі навчальні кабінети та лабораторії, коридори та адміністративні приміщення. Обладнали їх сучасними, зручними та комфортними меблями, аби і викладачам, і студентам було приємно тут працювати й навчатись. Прекрасні умови для проживання і навчання створено також у гуртожитку. Тут встановлено нові енергозберігаючі вікна, нову сантехніку, оновлено фасад будинку, ремонтуються кімнати, підлога, закуповуються нові меблі. Традиційним у гуртожитку є конкурс на кращу кімнату. До речі, останніми роками Костопільський коледж займає перші місця в обласному огляді-конкурсі на краще облаштування студентського гуртожитку в категорії «Гуртожиток вищого навчального закладу І-ІІ рівня акредитації, в якому створено найкращі житлово-побутові умови для проживання студентів». 
– Ігоре Павловичу, що в планах на майбутнє? 
– Їх у нас дуже багато, і ми постараємося всі реалізувати. У планах – прагнення вирішити проблему збільшення площі коледжу, яка вже давно назріла, постійне оновлення матеріально-технічної бази, видання власних підручників, у тому числі й електронних. Наші викладачі постійно працюватимуть над удосконаленням науково-педагогічних методів і прийомів, разом ми створюватимемо таку альма-матер, в якій студентам буде цікаво вчитися, а викладачам ? працювати. З цього навчального року здійснюватимемо набір з підготовки фахівців: фахова передвища освіта. Щиро вірю, що ми зможемо все це зробити, адже нам так близькі слова Василя Сухомлинського: «Працюй так, щоб у твоїй душі не померли ті крихти небесного вогню, що звуться совістю».
Не можна забувати, що майбутнє нашої держави – це діти, молодь. Саме їм розбудовувати нашу землю, продовжувати процес державотворення, спираючись на досягнення попередніх поколінь. Ми зобов’язані залишити їм гідну інтелектуальну і духовну спадщину. 
• Інтерв’ю брав Василь Бурченя