Гроші замість бейбі-боксів 2020 – як і де можна використати

З 1 вересня в Україні запроваджено новий механізм отримання грошової компенсації одноразової допомоги, відомої як «Пакунок малюка».

Відтепер, повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики України, у батьків є право обирати, що для їхнього малюка є необхідним: чи потрібен одяг, якщо в них вже є діти, особливо діти, які мають маленьку різницю у віці, або якщо дитина має алергію і їй не підходять засоби, передбачені у натуральній формі пакунка.

Нагадаємо, проблема виникла ще на початку 2020 року, коли в Мінсоцполітики оголосили тендер на закупівлю бебі-боксів через держустанову «Професійні закупівлі». Згодом Антимонопольний комітет скасував цей тендер через скарги більшості його учасників. Тож програму фактично поставили на паузу, адже потрібно було оголошувати новий тендер.

Оскільки ж тендерні процедури в Україні можуть тривати місяцями, сподіватися на швидке розв’язання проблеми не доводилося. Це означає, що в тих областях, де пакунки малюка залишилися, їх ще видавали і продовжують видавати, однак нових, зрозуміло, ніхто вже не закуповуватиме. І там, де бебі-бокси закінчилися, вони навряд чи з’являться.

Отже виникла ситуація, коли гроші в держави на закупівлю пакунків малюка є, а от чим їх наповнювати — немає. Тому спочатку в Мінсоцполітики вирішили тимчасово видавати компенсацію тим породіллям, які вчасно не отримали бебі-боксів.

Більшість батьків зраділи можливості одержати гроші. Але чиновники, остерігаючись, щоб їх банально не проїли, вимагали, щоб кошти витрачалися тільки на товари для малюка. Причому головна вимога була купувати тільки товари певної категорії і навіть у конкретних торговельних місцях.

Тим часом АТ «Комерційний банк «ПриватБанк» розпочав видачу картки для виплати одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка».

Банком внесено зміни до Умов та правил надання банківських послуг (договір із клієнтами), якими передбачено новий банківський продукт — соціальна карта для виплат «Пакунок малюка». Головною особливістю цієї карти є те, що її можна відкрити протягом року з дати народження дитини і кошти можна використати ще протягом року з моменту їх зарахування шляхом придбання дитячих товарів (засоби догляду за дітьми та дитячі засоби гігієни: підгузки, серветки; дитячий одяг та взуття; дитяче харчування; дитячий посуд; дитячі іграшки; текстиль для дітей, у тому числі рушники, ковдри) і товарів для породіллі (прокладки для лактації; прокладки після пологові) у закладах торгівлі, які уклали з Мінсоцполітики публічний договір.

Алгоритм дій, який допоможе сім’ям, у яких народилася дитина, отримати грошову компенсацію:

1. Звернутися до АТ «КБ «Приватбанк» для відкриття рахунку зі спеціальним режимом використання та отримання картки для виплат «пакунок малюка»;

2. Звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, виконавчих комітетів рад міст обласного значення, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради об'єднаних територіальних громад за місцем проживання/перебування отримувача із:

  • заявою згідно з формою, встановленою постановою;
  • реквізитами картки для виплат "пакунок малюка";
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • довідка з пологового будинку про неотримання одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка" (у разі народження дитини у пологовому будинку в 2020 році). У разі попереднього звернення – до особової справи долучається раніше подана така довідка;
  • копія про присвоєння ідентифікаційного номера та копія паспорта. В окремих випадках за потреби подаються:
  • копія посвідки на постійне місце проживання/посвідчення біженця/ довідки про звернення за захистом в Україні (для іноземця та особи без громадянства)/посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
  • копія рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчого органу місцевої ради або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною) ;
  • копія рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчого органу міської ради про влаштування дитини в сім'ю патронатного вихователя (для патронатного вихователя);
  • копія рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчого органу міської ради про влаштування дитини до будинку сімейного типу або прийомної сім'ї.

Заява та пакет документів можуть бути подані в електронному вигляді двома шляхами:

1) через електронний сервіс на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України в рубриці "Допомога при народженні дитини" за допомогою електронного цифрового підпису;

2) за допомогою адреси електронної пошти. Проте, в такому випадку знадобиться візит до органів соціального захисту для особистого підписання документів.

3. Самостійно витрачає кошти грошової компенсації у визначених закладах торгівлі (Реєстр учасників пілотного проєкту торгівлі розміщується на офіційному вебсайті  Міністерства соціальної політики України та АТ "КБ "Приватбанк") для придбання:

  • дитячих товарів – засобів догляду за дітьми та дитячих засобів гігієни, в тому числі підгузків, серветок, дитячого одягу та взуття, дитячого харчування, дитячого посуду, дитячих іграшок, текстилю для дітей, у тому числі рушників, ковдр;
  • товарів для породіллі – прокладок для лактації, прокладок післяпологових.

Кошти можуть бути витрачені протягом року з дня їх зарахування на рахунок.