Гусені у Рівному покладено край

За словами місцевих мешканців, спочатку дерева покрилися павутинням, де були виражені чорні личинки. Через день почала звисати гусінь. Найгірше те, що ці дерева знаходяться поблизу дитячого майданчика, де постійно грається  малеча. 

 

Як зясувалося пізніше, всі ці дерева павутинням оповила гусінь горностаєвої черемхової молі. Живиться вона черемхою та плодовими. Така гусінь поширена по всій Європі, аж до  північного Сибіру. В Україні вона з’явилась нещодавно, близько двох років тому таке явище спостерігали в Криму.  Пов’язано це із сезонністю, підвищеною температурою та відсутністю тих тварин, які б могли контролювати популяцію цієї молі. Щодо боротьби з гусінню, то думки фахівців різняться. Одні вважають, що це треба перечекати, а інші радять знищити.

""- Заходів боротьби з нею фактично немає ніяких, знищувати її не можна, труїти її не можна, бо якщо ми її будемо знищувати, ми вб’ємо зараз віруси. Всередині них зараз розмножуються паразити. Ми їх просто не бачимо, вони на наступний рік дадуть нам ще більшу популяцію,  -каже доцент кафедри біології МЕГУ, етнолог Ростислав Шикула.

До слова, як стверджують працівники міських комунальних служб, подібних випадків у їх практиці ще не було.

Олег Юрченко, начальник відділу благоустрою міського управління ЖКГ:

- Ми радилися і зі спеціалістами з управління з питань надзвичайних ситуацій, і з екологічною інспекція, і з нашим управлінням ЖКГ. Залучали людей з області. Маємо інформацію, що зараз гусінь розповсюджується і в інших місцях. Спостерігали її біля десятої школи та в районі дванадцятої. Прийняли рішення збивати гусінь потужним струменем води, а потім збирати і вивозити гень для знищення.

Цю інформацію підтверджує міський голова Рівного Володимир Хомко. За словами очільника міста, після консультацій з відповідними службами та фахівцями було прийнято рішення  не травити гусінь, а збирати її вручну.

- Ми привезли лісівників, навіть з півночі області. Вони сказали, що вони мають засіб для їх знищення, але в місті його використовувати не можна, бо він для людей отруйний. Нас запевнили, що дерева відродяться. Зараз водою ми це все позмиваємо і будемо збирати їх вручну. Таких вже було три випадки, але найбільший в тому дворі. Ніхто не знає, що робити. Одні радять вирубувати дерева, інші – травити, але травити ми не можемо, бо там же люди. Тому вирішили потоком води це змити, потім збирати. Сухі гілки поріжемо і це все збиремо,  -розповів Володимир Хомко.

Станом на 15:00 годину 10 червня 2015 р. комунальні служби міста повністю ліквідували гусінь з місця її дислокації, провівши на деревах повторне профілактичне змивання.

• Відділ інформаційно-аналітичного забезпечення виконавчого комітету Рівненської міської ради