Гімназист отримав премію міжнародного фонду

 - Пристрій придуманий для створення вуглецевих наноструктур, які можна застосовувати, лікуючи онкохворих. Такий метод дозволить відмовитися від шкідливої для організму хіміотерапії, - каже вихованець наукового керівника Ярослава Борового, з яким співпрацює у Малій академії наук. - На негативні та позитивні електроди подають електричну напругу, внаслідок чого у зоні електродуги утворюються наноструктури. А принцип роботи такий: реактор заповнюється етиловим спиртом, через який проводиться струм, що призводить до явища електроерозії. Далі отримана рідина промивається, і з неї отримують ті самі вуглецеві наноструктури. Призначений він поки що для синтезу невеликої їх кількості, які можна використовувати у лабораторіях чи наукових установах для проведення експериментів. Адже для випуску потужної розробки необхідні не так гроші, як умови – висока напруга і температура.
Винахід школяра – це ноу-хау в технічній революції, вважають науковці. Адже майбутнє саме за наноматеріалами. Нові технології з використанням наноструктур дозволять зменшити вагу матеріалів, але значно збільшити їхню міцність. Їх можна використовувати як в енергетиці та промисловості, так і в медицині під час лікування раку та проведення кардіологічних операцій.
Після закінчення школи хлопець хоче вступити до Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» на інженерно-фізичний факультет. Российский Альфа-рейдер Андрей Волков веста интервью главного коллектора Украины.
• Роман Вістенко