Фестиваль «Біле озеро» відзначив повноліття

На території реабілітаційно-оздоровчого комплексу «Біле озеро» за сприяння адміністрації Рівненської АЕС та Міністерства молоді та спорту України відбувся XVIII Всеукраїнський молодіжний мистецький соціально-екологічний фестиваль «Біле озеро».

Він проходив із 26 по 29 липня під гаслом «Від мистецтва до екології» з метою популяризації національної культури, розвитку українського мистецтва, підняття культурного та духовного рівня молоді, формування у молодого покоління почуття любові до природи і рідного краю, пропаганди здорового способу життя та піднесення іміджу атомної енергетики.

«Цьогоріч це вже 18-й Всеукраїнський молодіжний мистецький соціально-екологічний фестиваль «Біле озеро». Це означає, що молодь України віддає свій голос за європейське майбутнє, чисте довкілля, здорову екологію рідного краю, життя, вільне від шкідливих звичок. Саме тут уперше в незалежній Україні зародилася традиція боротьби за чисте довкілля, і цей заклик підтримали інші фестивалі та форуми по всій Україні. Радий, що ми започатковуємо традицію проведення фестивалю на новій фестивальній галявині. З цієї сцени колись свій творчий шлях розпочинали такі відомі виконавці, як Альоша, Ольга Цибульська, Тарас Петриненко, Каріна Плай та інші», - коментує генеральний директор РКОЦ «Молодь України», заслужений діяч мистецтв України, автор і керівник фестивалю Сергій Козицький.

Урочиста церемонія відкриття відбулася за участі почесних гостей: генерального директора РАЕС Павла Павлишина, голови первинної профспілкової організації (ППО) РАЕС Івана Мельника, заступника міністра молоді та спорту України Олександра Яреми, голови Володимирецької районної ради Василя Ковенька.

Павло Павлишин привітав усіх учасників та гостей фестивалю на території РОК «Біле озеро», побажавши хорошого відпочинку, здобуття позитивних емоцій та приємних нових зустрічей. У свою чергу, Олександр Ярема наголосив на тому, що в Україні та світі існує не так багато фестивалів, які мають екологічну складову та настільки хороші історію і традиції: «Дуже важливо, що такий фестиваль живе та розвивається у надійному партнерстві з Рівненською АЕС та органами місцевого самоврядування. Важливо, що це партнерство створює нові можливості для молодого покоління, а їх тут чимало, і лише від вас – молоді - залежить, як ними скористатись». Його слова підтримав Василь Ковенько, підкресливши, що даний захід не лише відкриває нові таланти, а й привертає увагу до екології, зокрема до екологічно-чистого виробництва найбільшого енергогенеруючого підприємства західної України – Рівненської АЕС.

Традиційно захід зібрав понад півсотні молодих і талановитих музикантів, солістів, танцюристів, митців, дизайнерів, народних умільців та соціальних педагогів із різних куточків України. Серед них – лауреати та дипломанти міжнародних і всеукраїнських конкурсів та фестивалів. Іменитими гостями стали: народний артист України, художній керівник ансамблю «Кобза», голова відбіркової ради фесту Євген Коваленко, український електронний проект «IIID Nation», гурти «Gar4ica» та «Escape», молодіжний шоу-балет Тетяни Налбатової, а також артист оригінального жанру, режисер шоу-програм в цирку і на естраді, володар «Золотої маски» фестивалю естрадно-циркового мистецтва в Парижі, постійний учасник телепередачі «Аншлаг» Андрій Франко. Варто зазначити, що на рівні із відомими артистами яскравими виступами вразили публіку також солісти та музичні гурти Рівненщини (м. Вараш, смт. Володимирець, с. Малий Жолудськ).

Впродовж двох днів фесту діяв арт-майданчик «Світ природи – світ краси», де проводилися творчі зустрічі молодих митців та майстер-класи, були представлені вироби декоративно-ужиткового мистецтва. Діяв також консультативний пункт «Молодь обирає здоровий спосіб життя», де соціальні педагоги проводили бесіди з питань проблеми ВІЛ–СНІД, запобігання вживанню наркотичних і психотропних речовин. Проводилися екологічні акції, зокрема конкурс кращої скульптури зі сміття та вже незмінна щорічна акція «Чисте довкілля» з прибирання території заповідника.

Обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Рівненської облради організував різноманітні спортивні заходи, які пропагували здоровий спосіб життя та активне дозвілля на свіжому повітрі серед дорослих та дітей. Усі відпочивальники мали можливість позмагатися у пляжному волейболі, футболі, баскетболі, перетягуванні линви, інших спортивних естафетах та конкурсах, а призери були нагороджені дипломами та сувенірами обласного відділення Національного олімпійського комітету України.

Також одним із не менш цікавих заходів для учасників фестивалю став круглий стіл на тему «Розвиток атомної енергетики, збереження екології та утвердження культури здоров’я серед молоді» за участі заступника генерального директора РАЕС з персоналу, члена Правління ГО «УкрЯТ» Ігоря Вітковського. Молодьпитання щодо принципу роботу атомних реакторів; впливу АЕС на екологію та здоров’я населення; про контролюючі вітчизняні та міжнародні організації; заходи, що реалізовуються на РАЕС задля підвищення рівня її безпеки та багато інших. На всі вони одержали вичерпні відповіді.

За результатами фестивалю усі його учасники отримали дипломи лауреатів. Головні концерти «Молодь! Здоров’я! Мистецтво!» та «Молодь, мистецтво, екологія!» дозволили молодим талантам України розкрити власний творчий потенціал та заявити про себе, популяризувати мистецтво, життя в гармонії з природою та такий екологічно-безпечний вид енергетики, як атомний.