Енергетики Пакистану переймають досвід на РАЕС

На Рівненській АЕС в рамках співпраці з МАГАТЕ втретє проходить науковий візит фахівців атомної галузі Пакистану. Метою візиту, який триватиме 17-30 листопада є обмін досвідом у проведенні контролю металу теплообмінних труб парогенераторів і корпусів реакторів за допомогою автоматизованих систем.

До складу закордонної делегації увійшли двоє представників Національного центру неруйнівного контролю Пакистану – керівник відділу експлуатаційного контролю Мухаммед Гулаб та провідний інженер Рехман Фазал.

Учасниками стартової наради, крім пакистанських енергетиків, стали заступник генерального директора РАЕС з якості та управління Віктор Кравець, начальник служби контролю металу (СКМ) Олександр Соловйов, керівники та фахівці СКМ, а також спеціалісти відділу міжнародного співробітництва та технічної допомоги електростанції.

Як зазначили іноземні гості, основною метою їх візиту є ознайомлення з роботою систем автоматизованого контролю металу, які використовуються на обладнанні важливому для безпеки АЕС. «На сьогоднішній день на АЕС Пакистану планується заміна систем ручного контролю на автоматизовані системи дистанційного контролю металу корпусу реактора. Нас цікавить шлях впровадження цих систем на енергоблоках РАЕС із самого початку. Хотілося б детально ознайомитись з усіма процесами, процедурами та програмами, які використовувались на вашому майданчику. Також для нас цікаві досвід використання руйнівних методів контролю металу та обмін досвідом у питаннях атестації систем контролю металу. Звичайно Рівненська АЕС та пакистанські АЕС відрізняються, але ми сподіваємось, що отримана інформація стане цінною та корисною для нас. Переконані, що цей науковий візит не останній, а співпраця між атомниками Пакистану та РАЕС триватиме й надалі», - прокоментував Мухаммед Гулаб.

У ході зустрічі спеціалісти СКМ РАЕС виступили з низкою презентацій: «Контроль металу обладнання та трубопроводів на Рівненській АЕС», «Атестація і вимоги до систем автоматизованого контролю металу», «Огляд основного обладнання та трубопроводів АЕС – зони і методи контролю при автоматизованому контролі».

Як зазначив начальник служби контролю металу РАЕС Олександр Соловйов, в рамках програми двотижневого перебування закордонні колеги зможуть наочно ознайомитись із основним обладнанням, яке використовується під час проведення неруйнівного контролю основного металу та зварних з’єднань, обладнанням та маніпуляторами для дистанційного неруйнівного контролю, основним обладнанням автоматизованих систем діагностики. Окрему увагу буде приділено процесам, які передують використанню систем автоматизованого контролю, зокрема атестації самих систем та спеціалістів, а також періодичним оглядам та діагностиці систем дистанційного контролю металу. Також заплановано практичну частину візиту – пакистанські енергетики зможуть наочно спостерігати за виконанням контролю металу та діагностикою обладнання у зоні суворого радіаційного контролю в центральному залі енергоблоків №№1,2.

«Досвід Рівненської АЕС у проведенні контролю металу теплообмінних труб парогенераторів та корпусів реакторів за допомогою автоматизованих систем підтримується міжнародними організаціями, зокрема МАГАТЕ. Активна взаємодія РАЕС та МАГАТЕ сприяє обміну досвідом між фахівцями атомної енергетики у напрямку контролю металу задля однієї спільної мети – забезпечення безпечної та стабільної діяльності атомних енергоблоків світу. Приємно, що колегам цікаві наші напрацювання та набуті знання і ми завжди відкриті до діалогу та співпраці. А співпраця з міжнародними організаціями завжди є корисною та необхідною для розвитку будь-якого підприємства», - підсумував заступник генерального директора РАЕС з якості та управління Віктор Кравець.

 https://www.rnpp.rv.ua/energetiki-pakistanu-perejmayut-dosvid-kontrolyu-metalu-na-raes.html