Єдиною командою

Сільські, селищні, голови районних рад та адміністрацій, представники депутатського  корпусу різних рівнів 7 грудня зібралися разом у залі обласного академічного драматичного театру не лише для урочистостей, але й щоб попрацювати. До відома  такого  представницького зібрання у день їхнього професійного свята було донесено стратегію розвитку територіальних громад області на найближчі роки. Її чітко окреслили у своїх виступах голови облдержадміністрації Василь Берташ та облради Юрій Кічатий.  Вони зійшлися на тому, що не марнуватимуть часу на політиканство, а крок за кроком вирішуватимуть нагальні проблеми. Період двовладдя в області закінчився, констатували вони, а тому потрібно не покладаючи рук  працювати, щоб люди відчули, що в області є реальна влада. Василь Берташ, зокрема,  зазначив, що обіцянки, дані краянам  перед виборами, потрібно виконувати, адже лише так можна повернути людям втрачену довіру до влади. Найголовніші проблеми, які  найчастіше називали жителі області в ході зустрічей під час передвиборчих поїздок, після відповідного коригування будуть втілюватися в життя. Сільські дороги – найболючіша тема, отож  2011 рік оголошений роком боротьби з бездоріжжям. Нарощування потужностей електроносіїв,  коригування генпланів населених пунктів, відновлення роботи культурно-дозвіллєвих комплексів – ось лише незначна частина тих завдань, які мають бути зреалізовані в найближчий час. А про деякі конкретні справи вже можна й відзвітуватися, зауважив Василь Берташ. Протягом десяти років не виплачувалася одноразова допомога багатодітним матерям. Лише за короткий період понад сім тисяч жінок такої категорії отримали посвідчення та допомогу. У грудні відкриють двері школи у селах Познань та Богуші. Ось такою є реальна робота, резюмував голова облдержадміністрації.

Із конкретними пропозиціями виступив і голова обласної ради Юрій Кічатий:  «Перше, до чого я хочу закликати кожного, хто сидить у цьому залі, - об’єднати зусилля задля інтересів жителів Рівненщини. Мешканці області цілком резонно не розділяють владу на виконавчу і представницьку. Період двовладдя закінчився. Віднині ми - єдиний потужний дієвий механізм, який покликаний  вирішувати гострі проблеми територіальних громад і області загалом».

Юрій Кічатий наголосив на необхідності забезпечення самодостатності місцевого самоврядування, а відтак звернувся до сільських та селищних голів - бути активними у залученні коштів до місцевих бюджетів: «Кожен керівник сільської ради повинен особливо уважно підійти до формування місцевого бюджету, зокрема дохідної частини. Люди покладають на нас особливі надії, і ми маємо достатньо можливостей, щоб їх виправдати. Одна із них – це залучення громадян, жителів наших населених пунктів, до участі в обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад. Зрештою, існують і інші установи, які можуть прийти на допомогу у питанні реалізації таких ініціатив. Наприклад, Програма розвитку ПРООН, Фонд сприяння місцевому самоврядуванню України та ін. Будьте відповідальними перед громадою, яка вас обрала. Набагато легше розвести руками, мовляв, нічого не можу зробити, аніж засукати рукава і почати працювати. Люди обирали вас саме для цього».

Крім цього голова Рівненської обласної ради наголосив на важливості інформаційної політики у діяльності органів місцевого самоврядування. Зокрема необхідно якомога швидше впроваджувати  новітні електронні технології в життя територіальних громад, адже це дасть можливість оперативно отримувати важливу інформацію, вирішувати нагальні проблеми. Також необхідно, наголосив Юрій Кічатий,  відновити інформування населення про рішення та ініціативи органів місцевого самоврядування через друковані засоби масової інформації. А ще потрібно реальними справами давати інформаційний привід для журналістів, які б  писали про всі хороші депутатські справи на сторінках газет. Необхідно повернути й таку практику, як звіти депутатів про свою діяльність, щоб виборці знали, що їхні представники про них не забувають, підсумував голова облради.

Також Юрій Кічатий загострив увагу представників місцевого самоврядування на необхідності постійного навчання та вдосконалення професійних навичок голів територіальних громад. Адже вони повинні розумітися на принципах організації  функціонування місцевого самоврядування  та вміти правильно і  відповідально приймати управлінські рішення. tolstuhi.com: ua.порно .

Ініціативи голови обласної ради спрямовані на те, щоб забезпечити сталий розвиток територіальних громад. Попри те, що у кількох регіонах вже стартував запропонований урядом проект «Нова сільська громада»,  Рівненщина, на переконання Юрія Кічатого, не має права чекати, поки цей програмний проект почнуть впроваджувати у нашій області, а керівники громад повинні самостійно, причому вже зараз, шукати шляхи забезпечення сталого розвитку сільських територій.

 «Громада – велика сила», - писав великий українець Іван Франко. А самоорганізована громада на чолі з відповідальним і професійним керівником – це сила, більша устократ!», - резюмував Юрій Кічатий.

 

Друга частина розширеної наради налаштувала присутніх на ліричний лад. Багато представників органів місцевого самоврядування отримали з рук Василя Берташа  та Юрія Кічатого грамоти і подяки з  нагоди професійного свята, а також послухали цікаву концертну програму.

Думки з приводу:

 

 Олександр Луцюк, Владиславівський сільський голова Млинівського району

- Зустріч у такому форматі назрівала давно, адже від висловлених пропозицій залежить наша подальша робота. Це приємно, що захід відбувається одночасно зі святкуванням і є відображенням тієї роботи, якою ми маємо займатися у майбутньому.  Сказано дуже правильно, що депутатами стали представники різних партій, а воза потрібно тягнути разом, відкинувши всі розбіжності.

 

Сергій Євтушок, міський голова м. Сарни

- Враження від заходу позитивні, але хотілося, щоб задекларовані пропозиції, зокрема щодо навчання представників органів місцевого самоврядування саме з юридичних питань, були зреалізовані. Адже це велика проблема низових ланок. Коштів утримувати високопрофесійного спеціаліста немає, а вирішувати питання потрібно професійно.

Ольга Дем’янчук