Дзвони Чорнобиля душу тривожать

26 квітня 1986 року - день Чорнобильської катастрофи. В цей день о 1-23-44 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства - з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС.

У  квітні  кожного  року  українці  вшановують  світлу  пам’ять  тих,  хто  ціною  свого  життя, здоров’я  врятував  світ  від екологічної  катастрофи.  
 В пам’яті українського народу це день чорнобильського лиха, болю, суму, і забути це й викреслити із нашої пам’яті – неможливо. Сьогодні земля Чорнобиля, це чорнобильські стежки, зарослі травами , якими рідко коли ступає нога людини..

26  квітня – чорна  сторінка  у  нашому  календарі  і  саме  цій  даті   15  квітня в читальній залі Костопільської районної бібліотеки присвячувався вечір-пам’яті - «Дзвони Чорнобиля душу тривожать». Ведучі заходу Людмила Глущик та Наталія Цикун розповіли студентам Костопільського медичного коледжу про трагічні події, які відбулися у Чорнобилі 33 роки тому та екологічні наслідки катастрофи.Згадали про всіх тих, хто першими вийшли на лінію вогню. Це  28 першихгероїв-ліквідаторів: пожежників двох караулів, операторів та інших працівників ЧАЕС,які затулили собою станцію. Вони вступили у вируюче полум’я, в смертельну радіацію не за наказом командира, а за велінням совісті. Ця аварія забрала життя багатьох людей, завдала шкоди здоров'ю мільйонів поколінь українців.

Захід супроводжувався переглядом учасниками документального фільму під назвою «Чорнобиль та його наслідки», який став пізнавальним для присутніх. Розповіді ведучих переплітались із декламуванням  віршів. Учасниками вечора стали студенти Юлія Заремська та Юлія Ничипорук які зворушливо читали вірш «Чорнобиля гіркий полин», Евгенія Праск декламувала вірш «Сирота»- Святослава Праска. Емоційну атмосферу заходу підтримували пісні: «Чорнобильська біда», «Чорнобильська зона». Бібліотекарі організували для присутніх книжкову виставку «Гіркий полин України», на якій представлені  книги про ліквідаторів та аварію на ЧАЕС.

Також була запалена свічка пам’яті і хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх загиблих героїв, хто  відійшов у небуття.  Віддаємо шану вдячності тим , хто пожертвував найдорожчим і пішов у вічність заради життя і майбутнього свого народу та всього людства. Наш земний уклін, довічна вдячність усім тим, хто, ризикуючи своїм здоров’ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю.

-- Завідувач відділу обслуговування Костопільської ЦРБ Наталія Цикун