Дубровицька райрада підтримала громаду

 Нагадаємо, що у понеділок жителі Дубровиччини зібралися під стінами місцевої РДА на мітинг, протестуючи   проти скорочення медичного персоналу райлікарні під так званим приводом реформування медицини. На думку людей, ці зміни стосуватимуться не тільки медиків – важко буде і місцевим жителям. Адже раніше проблеми зі здоров'ям люди вирішували у місцевій лікарні, тепер же їм доведеться їздити аж у Володимирець - http://www.visti.rovno.ua/news/u-dubrovitsi-lyudi-mitinhuvali-proti-zakrittya-likarni

Районна рада дослухалася до думки людей. Сьогодні на сесії депутати прийняли звернення до керівництва області, держави і народних депутатів з вимогою надати КНП «Дубровицька ЦРЛ» статус багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого рівня. І підкріпили свою позицію дуже вагомими аргументами.

Пропонуємо вашій увазі текст звернення

 

ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Дубровицької районної ради до Кабінету Міністрів України,
Міністерства охорони здоров'я України, народного депутата Віктора М’ялика, Рівненської обласної державної адміністрації та управління охорони здоров’я Рівненської обласної державної адміністрації

Дубровицький район розташований на півночі Рівненської області і є районом, що зазнав впливу аварії на ЧАЕС та відноситься до 2 та 3 зон радіаційного забруднення. На даний час в районі проживає 47666 жителів. Радіус обслуговування населення району складає в середньому 50-60км. КНП «Дубровицька ЦРЛ» є багатопрофільним лікувальним закладом, що працює в цілодобовому режимі.
Дороги від населених пунктів району до райцентру знаходяться в незадовільному стані. Частина сіл району під час весняної повені та погіршення погодних умов взагалі залишаються без автомобільного сполучення з райцентром, а саме села Будимля, Узлісся, Удрицьк і т.д., що ускладнює доставку хворих до лікувального закладу, а отже несвоєчасне надання медичної допомоги. Так за 2019 рік екстренною медичною допомогою 403 хворі недоставлені, у встановлені 20хв, до лікувального закладу, з них: 53 - нещасні випадки (травми, отруєння), 17 – пологи, 247 – раптові захворювання.
Враховуючи вищевикладене, більше 50% хворих звертаються за медичною допомогою в приймальне відділення по самозверненню.
Заклад може взяти додаткових пацієнтів з сусіднього району , а саме з Зарічнянського . Щорічно до нашого медзакладу звертаються за медичною допомогою жителі Зарічнянського району, з віддалених сіл: (Річиця – 75км, Вовчиці – 65км, Морочне – 73км, Неньковичі – 70км, Іванчиці – 52км, Вичівка – 48км, Серники – 47км, Дібрівськ – 35км, Бродниця – 34км.
Через територію району проходить автомобільний шлях міжнародного значення Городище-Староконстантинів, що дає можливість, в разі виникнення надзвичайної ситуації, вчасно доставити потерпілого до КНП «Дубровицька ЦРЛ».
З урахуванням медичних потреб населення зони обслуговування може бути організовано надання пацієнтам вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги за лікарськими спеціальностями в умовах стаціонару та поліклініки. КНП «Дубровицька ЦРЛ» виконує свої функції шляхом організації:
- цілодобового надання вторинної (спеціалізованої) та невідкладної медичної допомоги пацієнтам;
- стабілізації стану пацієнтів, завершення надання медичної допомоги, які потребуть діагностики та лікування у лікарнях , що надають третинну (високоспеціалізовану) допомогу, для подальшого транспортування таких пацієнтів до цих закладів;
- надання консультативної та діагностичної спеціалізованої медичної допомоги;
- надання реабілітаційної допомоги під час гострого періоду;
- координація діяльності з надання медичної допомоги з іншими закладами охорони здоров’я на території району та області;
- направлення пацієнтів до закладів охорони здоров’я , що надають третинну (високоспеціалізовану ) медичну допомогу відповідно до клінічних маршрутів пацієнта;
- забезпечення дотримання принципів інфекційного контролю, ізоляція пацієнтів з інфекційною патологією;
- створення відділення (палат ) для забезпечення паліативної допомоги.
На даний час кількість лікарів є достатньою для ефективного функціонування закладу багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого рівня.
Жителі району повинні мати змогу отримати загальнодоступну та якісну медичну допомогу. Збереження здоров’я жителів району є основним завданням, шляхом створення спроможної системи охорони здоров’я з метою попередження, раннього виявлення та лікування хвороб, які останнім часом прогресують (серцево-судинні та онкологічні).
Враховуючи вищевикладене, численні звернення населення Дубровицького та Зарічнянського районів, ми, депутати Дубровицької районної ради, звертаємось до Вас і вимагаємо надати КНП «Дубровицька ЦРЛ» статус багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого рівня.