Добровольці Рівненщини нарешті зможуть отримати офіційний статус учасника бойових дій на Донбасі

Верховна Рада у другому читанні підтримала законопроект № 2045-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції».

Нагадаємо, до цього на Рівненщині статус ветерана війни діяв лише на території області. З 2017 року працює комісія із визнання осіб, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на сході України, ветеранами війни – добровольцями. З початку дії комісії такий статус надали вже для 69-ти бійців області.

Закон надає можливість членам добровольчих формувань, які брали участь у захисті незалежності та суверенітету України під час АТО і не увійшли до складу того чи іншого силового відомства, отримати офіційний статус УБД. А отже, і ті соціальні гарантії, які передбачені законом України про ветеранів та членів їхніх родин.

 «Понад три тисячі чоловіків та жінок, які брали участь у боях на Донбасі зможуть нарешті отримати оце давно заслужене офіційне визнання, а разом з ним і відповідний соціальний захист, який гарантує держава. Це ті люди, які дійсно воювали «на нулі», багато хто з них отримав поранення та травми і нарешті зможемо надати їм все належне», - прокоментувала Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда.

Офіційний статус учасника бойових дій, відповідно до нового закону, зможуть отримати учасники добровольчих формувань, які пізніше не увійшли до силових структур.

«Мова йде про Українську добровольчу армію, Добровольчий український корпус та батальйон ОУН. Бійці, які брали участь в антитерористичній операції на Донбасі у складі цих підрозділів зможуть індивідуально подати відповідні документи та після їхнього розгляду комісією отримати статус. Серед необхідних документів – 3 свідчення побратимів. Всю надану інформацію ми будемо перевіряти, індивідуально по кожному бійцю, аби статус не надавався людям, які не брали реальної участі в бойових діях», - зауважила співавторка законопроекту та співзасновниця громадського об’єднання «Добровольці» Анастасія Римар.

Нормативні акти, які врегулюють дію нового закону, буде розроблено протягом місяця.

За повідомленням прес-служби ОДА