Дмитро Фірташ: «Зростання економіки неможливе при зростанні безробіття»

В свою чергу Дмитро Фірташ наголосив на тому, що активний захист прав підприємців на усіх рівнях – це і є першочергове завдання Федерації роботодавців. Також Дмитро Фірташ побував із візитом на ПАТ «Рівнеазот», де він є головним акціонером, та взяв участь в урочистому відкритті оновленого цеху неконцентрованої азотної кислоти.
Як зазначив Дмитро Фірташ, сьогодні для бізнесу важливо мати свою платформу, відокремлену від політики. І такою платформою для вирішення проблем підприємців усіх рівнів  покликана стати Федерація роботодавців України.
- Організація роботодавців – це 5 мільйонів робочих місць і 70 відсотків ВВП країни. Це достатньо потужна і масштабна структура, - наголосив він. - Дуже важлива ваша позиція у цьому русі. Це не політичний рух. За роки незалежності ми виростили новий клас людей, які здатні приймати виклики сьогодення і брати на себе відповідальність – це підприємці-роботодавці. Незалежно від того, скільки людей у тебе працює, будь-який роботодавець відповідальний за своїх працівників. Не може бути зростання економіки, якщо не буде зменшуватись рівень безробіття.
Аграрії, будівельники, перевізники та представники інших галузей економіки Рівненщини розповіли Дмитрові Фірташу, що перешкоджає їхній роботі та розвитку. Проблеми на кшталт непорозуміння із  представниками контро-люючих органів чи нововведення до законодавчо-нормативних актів у сфері оцінки нерухомості є спільними для всіх областей України. У свою чергу Дмитро Фірташ запевнив, що він знає про більшість проблем, які заважають вести бізнес в Україні, та пообіцяв допомогти їх розв’язати.
Також голова Федерації роботодавців переконаний, що слід здійснити децентралізацію економіки заради того, щоб левова частка зароблених у регіонах коштів залишалася на місцях. На залучені таким чином ресурси влада зможе створювати нові об’єкти і робочі місця та збільшувати інвестиційний потенціал краю.
- У регіонів має бути стимул розвивати економіку, - зазначив Дмитро Фірташ. - Для цього необхідно децентралізувати управління економікою областей, дати регіонам додаткові ресурси і передати відповідальність. Бо якщо немає грошей, то й вирішувати нічого. Область на скріпки не може назбирати, а не те що якісь серйозні питання вирішувати.
Дмитро Фірташ також порадив голові облдержадміністрації Василеві Берташу посилити організацію роботодавців на Рівненщині, щоб разом працювати над поліпшенням бізнес-клімату. Голова облдержадміністрації наголосив, що підтримка підприємств, а отже й нарощування економічного потенціалу, є пріоритетом обласної влади. Відтак, Дмитро Фірташ та Василь Берташ підписали протокол намірів про подальшу співпрацю.
На ПАТ «Рівнеазот» голова РОДА Василь Берташ, голова облради Юрій Кічатий разом із Дмитром Фірташем перерізали символічну стрічку до оновленого цеху неконцентрованої азотної кислоти, який дозволить наростити виробництво мінеральних добрив до мільйона тонн на рік.
- Об’єкт пройшов тестування, зданий в експлуатацію, і ми вийшли на заплановані потужності 8 червня, - повідомив голова правління ПАТ «Рівнеазот» Михайло Заблуда.
Нове виробництво довелося будувати «з нуля», оскільки попередні власники у 90-х роках вивели обладнання з експлуатації та розібрали на брухт. Як результат, у цеху з виробництва вапняково-аміачної селітри внаслідок дефіциту азотної кислоти була завантаженість лише на 60 відсотків. Відповідно існував дисбаланс між виробництвом аміаку й отриманням кінцевої продукції. Введення ж в експлуатацію нового агрегата дозволить підприємству практично на 100 відсотків завантажити потужності з виробництва вапняково-аміачної селітри. Загальна вартість проекту складає 94,3 мільйона гривень, і окупитися він має за 5 років.
• Вікторія Левчук