Для святкового настрою...

Понад вісім тисяч новорічних дерев уже реалі­зували лісівники Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства. Попереду ще один передсвятковий тиждень, тож очікують на жваву торгівлю. Цьогоріч лісівники мають дозволений ліміт на реалізацію до свят 93 тисяч новорічних дерев. Поки ж вони ростуть на спеціальних плантаціях або будуть заготовля­тися під час проведення рубок догляду за лісами.

– У жодному разі не ми рубаємо дерева заздалегідь, щоб вони лишилися нереалізовані, лише під замовлення покупців. Адже здебільшого у лісгоспах купують гуртові партії новорічних дерев, – розповідає перший заступник начальника Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Михайло Прокопчук.


Сьогодні усі держлісгоспи області облаштували спеціальні торговельні майданчики, де продають новорічні дерева. Зазвичай вони розміщуються біля контор лісництв, розсадників та поблизу спеціалізованих магазинів «Лісовичок», які працюють вздовж автомобільних доріг у різних районах області. Один із таких ялинкових базарів працює у Щекичинському лісництві ДП «Соснівський лісгосп». Як розповів лісничий Микола Букар, покупці, які завітають у його лісництво, мають змогу обрати святкове дерево за власними вподобаннями на спеціальній плантації.

Обрати ж тут є з чого, адже поруч із лісництвом росте майже тисяча новорічних ялинок. Лише тоді лісівники рубають дерево й обов’язково маркують спеціальною самоклейною етикеткою чи пластмасовою биркою-стяжкою. Саме вони свідчать про те, що дерево легально заготовили і реалізували лісівники.


– Такі етикетки чи бирки розриваються при спробі їх зняття, тому повторно їх використати чи перечепити на інше дерево неможливо. Спеціальні уніфіковані засоби містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих-код, який вноситься у систему електронного обліку деревини, саме за ним можна перевірити походження новорічної ялинки навіть зі смартфону на сайті www.yalynka.info, – розповів Микола Букар.


– Ціни на новорічні дерева у Соснівському лісгоспі цьогоріч лишилися на рівні минулорічних, – наголосив головний лісничий підприємства Олег Банацький. – У середньому 90 гривень, звісно ж, усе залежить від висоти дерева. Виростили соснівські лісівники ялинки і для невеликих осель 1-1,5 м, а є й висотою понад 2 метри – аби зробити святковий настій у будівлях підприємств чи організацій. І сподіваються, що продадуть до свят цьогоріч більше, ніж минулого року.


 До речі, у лісництвах уже знають і вподобання покупців: ті, які приїздять за гуртовими партіями з півдня-сходу, надають перевагу соснам, наші ж краяни купуютьпереважно ялинки. З року в рік також  росте попит на новорічні дерева в горщиках. І тут рівненські лісівники знають, чим потішити навіть вибагливого покупця: ялинка звичайна, ялинка срібляста, ялина канадська Коніка, ялиця біла, ялівець. Придбати все це можна у спеціалізованих магазинах «Лісовичок».

Ось такі красуні можна придбати у Костопільському лісгоспі


Найближчий до Рівного працює біля Музею лісу ДП «Костопільський лісгосп». Ціни тут теж на будь-який гаманець: звичайна ялинка в горщику коштує від 150 гривень, тоді як вартість сріблястої починається від 450 грн. Однак у будь-якому разі це значно дешевше, ніж нести покарання за незаконно зрубані дерева. Адже воно складається із суми заподіяної шкоди лісу та штрафу.

Розмір шкоди залежить від місця скоєння незаконної рубки новорічного дерева та його діаметру у корі біля шийки кореня, і складає від 545 до 2465 грн. Крім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, лісопорушники сплачують ще й штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від тридцяти до шістдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (510-1020 грн.), а посадові особи – від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподаткованих мінімумів (2550-5100 грн.).
За тиждень працівники державної лісової охорони вже склали 8 протоколів на охочих незаконно заготовити новорічне дерево. Тож купуйте лише легальні ялинки від рівненських лісівників, і нехай ваше свято буде радісним, теплим та затишним!
• Світлана Горошко

У цих бутлях зберігається лісове насіння, з якого у майбутньому вирощуватимуть новорічні дерева