Для поліпшення ефективності управління бюджетними коштами

Рівненські аудитори надали освітянам міста низку пропозицій для поліпшення ефективності управління бюджетними коштами

Фахівці Управління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області провели  державний фінансовий аудит виконання двох бюджетних програм дошкільної та середньої шкільної освіти Управлінням освіти виконавчого комітету Рівненської міської ради. Контролем охоплено період з 01.01.2016 по 30.09 2019.  

Під час проведення аудиторського  дослідження спеціалісти  виявили,  що причиною факторів, які перешкоджають ефективному управлінню  бюджетними коштами, виділеними у 2016 – 2018 роках та впродовж 9 місяців 2019 року на реалізацію бюджетних програм, стало здійснення операцій, які негативно вплинули на фінансово-господарську діяльність головного розпорядника бюджетних коштів, на суму 18 631 тис. грн. Отже, управління освіти упустило можливість отримання 8 742 тис. грн додаткових коштів з інших бюджетів за утримання в дитсадках та навчання в школах дітей з передмістя Рівного. На сьогодні таких дітей понад півтори тисячі.

Окрім того, додаткові кошти освітянам можна було б отримати  завдяки збільшенню в межах правового поля вартості наданих платних освітніх послуг, скасування пільг із відшкодування комунальних послуг організаторам харчування учнів у школах міста  тощо.

Задля поліпшення ефективності управління бюджетними коштами  спеціалістами Держаудитслужби внесено низку пропозицій, врахування та впровадження яких взято на контроль.

Під час аудиту в Управлінні освіти виконавчого комітету Рівненської міської ради проведено ревізію окремих питань і виявлено порушення законодавства, що призвели до втрат ресурсів, на суму 1 689 тис. грн, з яких відшкодовано вже майже мільйон.

Решта відшкодувань – на контролі Управління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області.

• Пресслужба Управління Західного офісу Держаудитслужби  в Рівненській області