Дітям із аутизмом Рівного організували відпочинок ГО “Погляд” за підтримки міської влади Рівного

Діяльність громадської організації «Об’єднання інвалідів «Погляд» спрямована на допомогу особам з аутизмом і сім’ям, що ними опікуються, зокрема на соціалізацію та досягнення повної самостійності в дорослому житті. Ми організовуємо та проводимо заходи, які сприяють розвитку комунікації та організації дозвілля: цікаві подорожі, майстер-класи, а також необхідну психологічну підтримку для дітей та їхніх батьків.

Як передають Вісті Рівненщини за інформацією  "7 днів

Березень 2020 року змінив наше життя. Карантин вніс свої корективи в нашу буденність. Зустрічі, заняття, спілкування перейшли в онлайн формат. Пристосуватись до нових реалій було вкрай тяжко, але розуміючи всю серйозність і нелегку епідеміологічну ситуацію, ми намагалися підтримати сім’ї, які виховують дітей з аутизмом. Забезпечували засобами захисту та, що було іноді більш необхідно, надавали психологічну підтримку дітям з інвалідністю та їхнім родинам.

Упродовж усього терміну карантину діти, з об’єктивних причин, були позбавленні спілкування з однолітками, що призвело до часткової втрати навичок комунікації, які були вже напрацьовані. Саме тому, як тільки епідеміологічна ситуація дозволила організувати нам поїздку з нашими підопічними та їхніми батьками–відразу вирушили в подорож. Таку очікувану розвагу ми вирішили організувати в с. Олександрія на облаштованій базі відпочинку з дотриманням усіх протиепідеміологічних норм.

ГО «ОІ «Погляд» організувало відпочинок у два заїзди, щоб дотриматися необхідних обмежень і не створювати скупчень. Перший – для 30 старших дітей-підлітків. Цей виїзд був самостійним – без батьків. Це дозволило удосконалити навички самообслуговування, комунікації, сумісної гри та дозвілля. Разом з дітьми ми ходили у міні-похід до річки, грали в естафети, ігри на свіжому повітрі. Спільно готували смачні бутерброди та фруктові шашлички. Всі отримали такі необхідні позитивні емоції, враження та довгоочікуваний відпочинок на свіжому повітрі. А батьки змогли приділити час собі та одне одному, чого не вистачало їм на карантині.

Друга наша поїздка була для 18 дітей віком до 6 років з батьками. Ці дітки поки що не можуть подорожувати без супроводу. Були організовані спортивні розваги, ігри на свіжому повітрі. Захоплюючим враженням стала гра в детективів, які шукали загублені рослинки біля річки. Такі активності допомагають розвинути увагу, навчитися працювати у групі. І завершенням відпочинку став спільний пікнік. Усі отримали масу задоволення та заряд для подальшої роботи й розвитку.

Завдяки підтримці Рівненської міської ради, зокрема управління праці та соціального захисту населення в особі Мельник Віри Миколаївни та безпосередньо заступнику міського голови Сергієві Васильчуку, наша організація змогла організувати цей відпочинок безкоштовно для батьків і дітей з аутизмом, оплативши транспортні послуги.

Олена КОРСУН, голова ГО «Погляд»