Дитсадки на Рівненщині стають безбар’єрними

«Велике будівництво» у 2022 році на території Рівненщини продовжується. Програма охоплює декілька соціальних напрямів, і розбудова дошкільної освітньої мережі – один із них. Відтак, цьогоріч у планах – побудувати або реконструювати шість дитсадків. Із них два проєкти – перехідні з минулого року. Це дитсадки в смт Мізоч та в місті Рівному на вулиці Коновальця. Нові дошкільні заклади зводитимуть в селах Крупець, Городок, Колоденка, Великий Олексин.

У програмі Президента України Володимира Зеленського «Велике Будівництво» акцентують увагу на безбар’єрному просторі, комфортних умовах для інклюзивного навчання та виховання дошкільників.

«Чимало років безбар’єрність асоціювалася у багатьох людей лише з подоланням фізичних перешкод – облаштуванням пандусів і підіймачів. Насправді ж це поняття ширше і стосується, без перебільшення, кожного. Приємно презентувати кардинально нові умови рівного доступу до дошкільної освіти дітей з особливими освітніми потребами. Сьогодні усі новозбудовані дитсадки вже обладнані ресурсною кімнатою, тактильними та візуальними засобами для орієнтування», – зауважив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

Окрім того, за інформацією директора департаменту з питань будівництва та архітектури Андрія Ярусевича, проєкти враховують вимоги щодо енергозбереження та енергоефективності. Такі як утеплення, вентиляції, освітлення, інсоляції, а також захист від шуму та вібрацій.

За новими стандартами ДБН усі дошкільні заклади освіти повинні мати спортивну та актову зали, харчовий та медичний блоки, адміністративні приміщення, кабінети логопеда і психолога.

«Ми не збавляємо темпів. Адже нам важливо закрили не тільки питання «черги», а й створити комфортні та безбар’єрні умови для всіх учасників освітнього процесу. Простір необмежених можливостей повинен бути як у дітей так і у дорослих», – підкреслив Віталій Коваль.

Голова додав, що завдяки відкриттю нових та реконструйованих садочків, які увійшли до програми «Велике будівництво» у 2022 році, черга в дошкільні заклади Рівненщини зменшиться на 650 місць.

Безбар’єрність має стати новою суспільною нормою в Україні. Це місія ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської «Без бар’єрів». З цією метою був створений «Довідник безбар’єрності» – гід з коректного спілкування, у якому зафіксовані нові норми безбар’єрної мови.

На фото дитячі садки у селі Горбаків Бабинської громади та у м. Рівне (по вул. Є.Коновальця).

Рівненська ОДА