Директор клініки “Стоматологія” Леонід Бовтун: “Задоволені лікуванням пацієнти – найкраща реклама для лікаря”

 Сучасна стоматологія стрімко розвивається, і давно відійшли у минуле страхітливі бормашини із «приємним» звучанням, яких чи не кожен боявся у дитинстві. З кожним роком фахівці вдосконалюють й систему протезування зубів. А різноманітні методики знеболення і новітня апаратура роблять візит до стоматолога максимально комфортним і корисним.

Директор рівненської клініки «Стоматологія» Леонід Бовтун, який має 17-річний досвід роботи стоматологом, переконаний, що в першу чергу важливий професіоналізм лікаря. А коли висококваліфікований фахівець ще й має можливість працювати на сучасній якісній апаратурі з використанням новітніх методик і матеріалів, то гарантовано, що пацієнти після візиту до лікаря будуть задоволені обслуговуванням на сто відсотків.
Усе ж таки – лікарем!
Леонід Бовтун ось уже впродовж сімнадцяти років лікує зуби рівнянам. Після закінчення Івано-Франківської академії за розподілом потрапив на роботу у Рівненську міську поліклініку і свій перший прийом проводив для школярів.
– Діти, напевно, найскладніша категорія пацієнтів, – говорить він. – Не раз бували обкусані руки і зіпсований настрій. Працюючи із дітьми, доводиться бути одночасно і стоматологом, і педіатром, і психологом.
Дитячим стоматологом пан Леонід пропрацював чотири роки, а згодом перейшов у міську стоматполіклініку. Тут він працює і до сьогодні, паралельно веде й приватний прийом у власній клініці «Стоматологія».
А колись, закінчуючи навчання у школі у невеличкому містечку на Тернопільщині, Леонід навіть і не мріяв, що стане лікарем-стоматологом.
– Мама моя працювала вчителем, а тато – ветлікарем, – розповідає Леонід Бовтун. – І кожен з батьків мріяв, щоб я пішов їхнім шляхом. І коли ми з татом поїхали подавати документи на вступ до навчального закладу, то, скориставшись маминою відсутністю (сміється), подали документи не в педучилище, а в медучилище.
Після закінчення медзакладу пан Леонід встиг відслужити в армії. Саме там, працюючи в медичній частині, він і усвідомив, що подальше своє життя планує пов’язати саме з лікарською спеціальністю.
– Я працював санінструктором. Оскільки військова частина була розташована у справжній глушині, то довелося освоювати на практиці різні лікарські маніпуляції: накладати шви на рани, призначати лікування, – пригадує Леонід Бовтун. – Саме там я зрозумів, що хочу пов’язати своє життя з якоюсь хірургічною спеціальністю. А оскільки професія стоматолога поєднує в собі і хірургічну складову, і терапевтичну, то й вирішив продовжити навчання в Івано-Франківському медінституті на стоматологічному факультеті.
Свій перший стоматологічний кабінет Леонід Бовтун відкрив дванадцять років тому у невеличкій орендованій кімнаті в гуртожитку на вулиці Відінській.
– Кімната була розміром всього 20 квадратних метрів, – пригадує. – У ній було єдине стоматологічне крісло, не було дорогого ремонту, але люди приходили до нас, незважаючи на скромний інтер’єр. Адже до відкриття приватного прийому в мене вже були постійні пацієнти, які до сьогоднішнього дня не зраджують нашому закладу. Люди, які були задоволені якістю обслуговування, радили наш кабінет своїм знайомим. А пацієнти, задоволені лікуванням, – це найкраща реклама для лікаря.
Імплантувати зуби відтепер можна
і в Рівному
Згодом Леоніду Бовтуну вдалося відкрити нову простору клініку, яка зовсім не нагадує крихітну гуртожитську кімнату. У «Стоматології» сьогодні ведуть прийом шість штатних лікарів-стоматологів, працюють медсестри, санітарки, бухгалтер, адміністратор. Замість одного старенького стоматологічного крісла – чотири нових. Уся апаратура в закладі – новісінька, доставлена в Рівне напряму з італійського заводу.
Сьогодні клініка «Стоматологія» – лідер рівненської стоматологічної галузі в сфері застосування новітніх методик лікування. Саме фахівці цього закладу чи не одні з найперших в обласному центрі стали застосовувати такий метод як імплантування зубів.
– Імплантування зубів – це дійсно прорив у стоматології, – говорить Леонід Бовтун. – Воно дозволяє пацієнтам відмовитись від застосування знімних протезів. На відміну від стандартного протезування при імплантуванні не потрібно обточувати сусідні зуби, не потрібно ставити мости чи коронки.
За словами лікаря, імплантування зубів дозволяє повернути гарну і природну посмішку навіть тим людям, в яких немає жодного зуба. Адже знімні протези – річ досить незручна як фізіологічно, так і психологічно. Імплантант же може прослужити пацієнту більше двадцяти років, і людині не потрібно переживати, що штучна щелепа може випасти, не потрібно обмежувати себе у вживанні твердої їжі. Також покращується естетика – імплантат виглядає як власний зуб.
Сам же імплантат являє собою штучну опору, яка виготовляється з біологічно сумісної з тканинами організму речовини та титанового гвинта, який імплантується в кістку верхньої або нижньої щелепи. На нього фіксується коронка, яка повноцінно заміщує втрачений зуб. Загалом процедура імплантації – це багатоетапний процес, результат якого залежить не лише від лікаря, а й від пацієнта. Адже існує ряд особливостей гігієнічного догляду за зубами у різний час після імплантації. Ще на початковій стадії насамперед потрібно усунути існуючі джерела інфекції в ротовій порожнині: полікувати карієс, позбавитись зубного каменю, вилікувати ясна.
На користь імплантації свідчить і відсутність серйозних протипоказів до її застосування. Винятком є лише важкі хронічні хвороби, онкологія і СНІД. Тимчасовим протипоказом може бути вагітність. Щоправда, існують обмеження вікового характеру: жінкам можна встановлювати імплантанти після досягнення 17-18 років, чоловікам 19-20 років, коли в основному припиняється процес росту кісток.
До речі, на сьогодні вартість імплантування зубів – далеко не захмарна. Віднедавна процедура «вживлення» зуба не є прерогативою лише мільйонерів чи голівудських зірок. Наприклад, у «Стоматології» зубний імлантант обійдеться вдвічі дорожче за звичайну коронку.
Зображення зубів у 3-D форматі зробить спеціальний томограф
Однією з останніх новинок клініки є придбання комп’ютерного томографа, який дозволяє за кілька хвилин зробити щелепно-лицеву томографію. Томографія застосовується замість звичайного рентгену і передбачає отримання пошарового зображення зуба.
– Томографія, на відміну від рентгенологічних методів діагностики, дозволяє більш детально обстежити зуби верхньої і нижньої щелеп та верхньощелепні пазухи, – розповідає лікар. – Цей метод дає можливість чітко планувати терапевтичне та хірургічне лікування пацієнта. Також за допомогою томографа можна оцінити розташування судин, нервових стовбурів, коріння зубів, порожнини верхньощелепних пазух і носа.
Як розповідає Леонід Бовтун, при комп’ютерній томографії пацієнту не потрібно чекати на проявлення знімків, оскільки апарат відразу передає 3D-зображення на екран комп’ютера. Застосовуючи спеціальну програму, можна вибрати окремий зуб і роздивитися його у трьох площинах.
Застосування томографа допомагає лікарю і при ортодонтичному лікуванні. Адже для того, щоб встановити брекети, ортодонту необхідно чітко бачити положення всіх зубів, а також стан тканин та структур зуба. 3D-зображення допомагає стоматологу й при звичайному пломбуванні зубних каналів пацієнта. Адже рентген-знімок дає можливість побачити зуб лише в одній проекції, а оглядаючи зображення в комп’ютерній програмі, лікар чітко побачить кількість та розташування каналів.
Окрім новітніх методик лікування у «Стоматології» надають послуги з лікування зубів, лікування пародонтозу, протезування та відбілювання зубів, зняття зубного каменю, реставрації зубів, виправлення прикусу.
Сучасна апаратура дозволяє зробити візит до стоматолога максимально комфортним. Так, пацієнту, який змушений провести у стоматологічному кріслі 30-40 хвилин, тут не потрібно ретельно вивчати стелю. Адже крісло обладнане монітором, на якому можна дивитись фільм чи музичні відеокліпи. Дуже актуальним є це ноу-хау для дітей, які під час пломбування зуба можуть переглядати улюблений мультфільм.
За словами Леоніда Бовтуна, сучасні бормашини, за якими працюють стоматологи клініки, обладнані противірусними наконечниками, які захищають пацієнта від будь-якого інфікування. Наконечник бормашини обертається за допомогою стиснутого повітря, що дає можливість розвинути високу швидкість оборотів, що, в свою чергу, дозволяє знизити больові відчуття у пацієнта. Окрім того, новітня апаратура запобігає нагріванню зуба від контакту з наконечником бормашини.
– А самі Ви де зуби лікуєте? – запитую у пана Леоніда.
– У своїй клініці й лікую. Усі наші працівники тут лікують зуби, адже впевнені у якості матеріалів і професійності колег.
• Розмовляла  Вікторія Левчук

 

На що потрібно звернути увагу, обираючи стоматологічну клініку

• Санітарний стан. Зверніть увагу на чистоту в приміщенні і зов­нішній вигляд персоналу. Лікар повинен працювати у медичній формі та гумових рукавичках. Коли ви сідаєте у стоматологічне крісло, вам не повинні впадати в око будь-які сліди перебування в ньому попереднього пацієнта.

• Наявність ліцензій на пос­луги.

• Спектр послуг, які надаються в клініці. Краще, якщо в клініці пропонують різні напрями лікування, і для цього є необхідне обладнання.

• Стан апаратури. Звичайно, що використання новітньої апаратури – це великий плюс для закладу. Стоматологічна установка також повинна бути зручною для пацієнта, а для цього вона має бути обладнана м’яким приводом піднесення та опускання крісла. Тобто положення пацієнта в такому стоматологічному кріслі має бути напівлежачим.

• Кожна стоматологічна установка має бути обладнана спеціальними пристосуваннями – портативним слиновідсмоктувачем та пиловідсмоктувачем.

• Обов’язковим має бути ведення документації. Тобто вам повин­ні завести медичну карту, в якій зазначатимуть діагнози та лікарські маніпуляції.

• Комплекти до шприців для знеболення мають застосовуватись лише одноразові.

• Лікар повинен працювати з асистентом. Обслуговування має проводитись «у чотири руки».

• Зверніть увагу, чи є надання гарантії на послуги. Клініка, яка впевнена у якості власних послуг, дає на них гарантію.

• Найголовнішим критерієм вибору стоматологічної клініки є рекомендації друзів та знайомих.