Діагностичний більше не відлякуватиме?

 Це заклад третинного рівня лікарської допомоги, а це означає, що сюди звертаються за допомогою в складних випадках, коли треба уточнити діагноз, отримати консультацію спеціаліста вузького профілю тощо. Наш діагностичний центр добре знають і за межами Рівненщини. Його внесок в історію розвитку медичної галузі області важко переоцінити, проте є й один вагомий негативний штрих до «портрета» цього закладу. Уже впродовж десятиріччя, поряд з позитивним іміджем, у діагностичного сформувався ще й імідж закладу з викачування у пацієнтів грошей. Бо й справді, тут не платили лише за вхід в приміщення, а за все інше треба було оплачувати: офіційно через благодійні внески або ж покласти купюру в кишеню безпосередньо лікарю. З цієї причини заклад для багатьох мешканців нашого краю, особливо останнім часом, став недоступним.

— Вперше за багато років ми спробували змінити підхід не лише до фінансування закладу, але й загалом до правил його роботи. Це була моя ініціатива. У бюджеті на 2015 рік обласна рада передбачила для діагностичного центру, окрім 14 мільйонів гривень на зарплату, ще й  фінансування енергоносіїв у розмірі 1,5 мільйона, 218 тисяч гривень - на медикаменти і 40 тисяч - на харчування хворих хірургічного стаціонару. Завдяки цьому консультації та огляди лікарів у цьому закладі стали безкоштовні. Ми не фінансуємо придбання витратних матеріалів. Тому для складних обстежень благодійні внески будуть збережені. Винятком є учасники АТО та їх сім’ї, для котрих усі послуги цього медичного закладу теж будуть безкоштовними. Це ж стосується переселенців з тимчасово окупованих територій, — зазначив голова облради Михайло Кириллов на презентації нових умов роботи цього медичного центру.
До речі, інформаційні повідомлення про безкоштовні консультації лікарів  уже розміщені на всіх поверхах діагностичного. Безумовно, це початок хоча б якихось змін в роботі одного конкретного медичного закладу. Чи підуть вони на користь, покажуть час і обставини, адже не все так просто. На жаль, за рік не зроблено жодних кроків на рівні Уряду, Міністерства охорони здоров’я щодо реформування галузі, яка є лакмусовим папірцем на предмет того, як держава дбає про своїх громадян. А такі були надії на «міністра-реформатора»!..
Як уже зазначалося, у минулому році діагностичний на благодійних внесках заробив шість мільйонів. Трохи більше півтора мільйона гривень, які облрада цьогоріч передбачила додатково у бюджеті на цей медичний заклад, навряд чи повністю врятують ситуацію. Тому там не заперечують ймовірності того, що до кінця року звертатимуться до облради за додатковим бюджетним фінансуванням.
Тим часом, за словами в.о головного лікаря центру Романа Шустика, упродовж двох місяців у закладі буде встановлено три найсучасніших УЗД-апарати, що, безумовно, теж позначиться на якості надання послуг пацієнтам у цьому медзакладі. До речі, саме в стінах діагностичного одними з перших в Україні почали робити лапароскопічні операції, і тепер там здійснюють таких хірургічних втручань по 5-6 щоденно.
Василь Бурченя