Чи витримають електромережі Рівного опалювальний сезон

Опалити житло рівнянам лише з допомогою електроприладів не вдасться технічно. Про це Суспільному розповів директор Рівнетеплоенерго Олександр Ющук. Голова Ради голів ОСББ Галина Похильчук теж зауважила, що масового використання електрообігрівачів не витримають підстанції та внутрішньобудинкові мережі. При цьому важливо, щоб спершу теплоенерго прогріло помешкання.

За інформацію видання Суспільне мовлення України.

У Рівнеобленерго Суспільному повідомили, що споживачі не повинні перевантажувати мережі, підприємство планує реконструювати десяток підстанцій в області. Там також наголосили, що не відповідають за стан й обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Це — зона відповідальності управителів або ОСББ.

Що кажуть у Рівнетеплоенерго

Під час прийдешнього опалювального сезону можуть виникнути перебої з постачанням газу й електроенергії, вважає директор Рівнетеплоенерго Олександр Ющук. Додає: у разі відсутності опалення з котелень обігріти квартири електроприладами буде складно бо це перевантажить як будинкові електромережі, так і підстанції.

"Якщо всі почнуть включатись, то це може виключити електромережу міста буквально за годину. Тому розраховувати, що "не буде робити котельня і ми опалимо електроопаленням", я б не став. Це технічно неможливо. Якщо всі включать електрообігрівачі в тій кількості, щоб обігрітися, то просто не витримає електромережа",— коментує Олександр Ющук.

Ексклюзивне інтерв'ю з Олександром Ющуком для Суспільне Рівне

Він зауважує, що зараз Україна не контролює найбільшу АЕС — Запорізьку. Електрику генерують з теплових станцій, для роботи яких також потрібен газ, вугілля, дров'яна щепа. Відтак, радить приділити увагу збереженню тепла у помешканні.

"Тобто, якщо не буде газу для роботи наших котелень, то не буде газу для генерації електроенергії. Тому розраховувати на електричне опалення я не став би. Як себе убезпечити взимку — максимальне утеплення: клеїмо вінка, щільні двері, в під'їзді — тамбур, двері в підвал — не навстіж, віконця в підвал — також. Це єдиний вихід, який дозволить не замерзнути. І будуть у нас проблеми, чи ні, це економить гроші, гігакалорії", — резюмує він.

Що каже очільниця Ради голів ОСББ

Очільниця Ради голів ОСББ Рівного Галина Похильчук каже: на повноцінне утеплення будинку потрібні мільйони, але у непрогрітому приміщенні все одно буде холодно.

"Ви собі уявляєте, утеплитися? Серпень, а за два місяці  жовтень, вже холодно. Плюс Фонд енергоефективності не працює, у нас зроблено до десяти енергоаудитів по будинках на участь. Вони не приймають першу заявку, у зв'язку з війною. А самостійно утеплити будинок  це взагалі з області фантастики. Це мільйони гривень",  коментує Галина Похильчук.

Вона зазначає, що з власного досвіду пам'ятає випадки, коли доводилося включати опалення у листопаді.

"Найхолодніше, коли панель сира, дощі. На мою думку, будинки потрібно прогріти спочатку. Якщо Рівнетеплоенерго віднесеться не як до бізнесу, де треба зекономити для себе, а до умов війни, й на початку сезону дадуть нормального теплоносія, нормального тиску, то ОСББ це підтримають і потім людям роз'яснять, що "прогріли будинки, давайте, місяць потерпимо". Це моя думка. У Рівнетеплоенерго працюють досвідчені фахівці, які знають, як зробити добре для людей",— каже очільниця Ради.

Галина Похильчук додає, що випадку використання електроприладів, підстанціям не вистачить потужності.

"Рівнеобленерго теж не винне, воно не зможе забезпечити потужність. Я не володію цифрами, наскільки ситуація сумна. Звичайно, і будинки не витримують, бо там стара проводка. Якщо будинку 40 років, то внутрішню мережу ніхто не міняв", — пояснює вона.

Якщо ж і доведеться використовувати для обігріву електроприлади, то радить обирати якісні і підходити до використання електроенергії зважено.

"Основне, щоб були якісні обігрівачі, щоб — не у всі розетки. Як на мене, дуже ефективні електричні панелі, це краще, ніж обігрівач. Можливо, він так не нагріє як "дуйчик", але не бере багато потужності. І використовувати один такий прилад у квартирі, з розумінням треба ставитися до решти людей", — акцентує Галина Похильчук.

Як готується Рівнеобленерго

Речниця Рівнеобленерго Алла Ліхачова зазначає, що споживачі повинні дотримуватись дозволеної потужності. Ці дані є у паспорті точки розподілу електроенергії або договорі. Обленерго зобов'язане забезпечити потужність на рівні 5 кВт для індивідуального будинку та 3 кВт для споживача з багатоквартирного будинку, де користуються газовими плитами. Якщо в будинку електроплити ? 8 кВт.

"Споживачі повинні використовувати електроприлади раціонально, щоб не перевантажувати мережу: не вмикати одночасно обігрівач, бойлер, чайник, пральну машину, електродуховку та мікрохвильовку. Це важливо не лише для запобігання перевантажень мережі і як наслідок – аварійних вимкнень. Це ще й безпека споживачів – неналежний стан внутрішньої мережі може призвести до замикання та пожежі у приміщенні", ? каже Алла Ліхачова.

Вона наголосила, що Рівнеобленерго не несе відповідальності за внутрішні електромережі. Їх обслуговує управитель або ОСББ. Власники внутрішньобудинкових мереж повинні перевірити щитові, стан контактних з’єднань, симетричність навантаження по фазах, стан автоматичних вимикачів.

"У ваших платіжках на обслуговування будинку така стаття витрат є, ви регулярно сплачуєте за це кошти. Тому радимо поцікавитися в управителя, коли востаннє і в якому обсязі виконувалися такі роботи. Що стосується приватної забудови, то у цьому разі за внутрішньобудинкові мережі відповідає власник будинку", ? коментує речниця обленерго.

Підприємство також готує власні мережі до опалювального сезону, зазначає вона: ремонтують, запасаються запобіжниками, кабельними муфтами, автоматичними вимикачами й трансформаторами.

"Всі ми усвідомлюємо виклики воєнного часу, прогнозоване збільшення навантаження на електромережі в осінньо-зимовий період. Тому активно готуємось, аби попередити аварійні відключення та забезпечити комфорт споживачів", ? додає Алла Ліхачова.

Зараз енергетики реконструюють дві підстанції у Рівному, по одній у селі Зоря, у Дубні, у колишньому Гощанському та Здолбунівському районах. Якщо Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунпослуг, затвердить зміни в інвестпрограму, то планують реконструювати ще п'ять підстанцій в області та побудувати 14 нових розвантажувальних підстанцій.