Будівництво спорткомплексу у Рівному відновлять

У спорткомплексі, що зводять на вулиці Макарова у Рівному, буде тир, а ще приміщення під міжнародні змагання. Про це розповів заступник директора департаменту будівництва та архітектури облдержадміністрації Василь Мельник в етері Українського радіо Рівне. Він також пояснив, чому будівництво довелось призупиняти та коли планують завершити об'єкт.

Джерело Рівне.Суспільне.

Чому перестали будувати

Будівництво спорткомплексу на Макарова призупинили на початку 2021 року. Основною причиною стало те, що департамент розпочав процедуру коригування проєктно-кошторисної документації, – уточнив Василь Мельник.

"У процес корегування були залучені обласні федерації волейболу, футболу, баскетболу, боротьби. У 2017-у році, коли проєктували комплекс, ставилися питання щодо проведення лише всеукраїнських змагань. Від федерацій надійшли побажання щодо норм, які необхідно врахувати при здійсненні коригування, щоб потім можна було сертифікувати комплект для проведення міжнародних змагань з тих видів спорту", – розповів Василь Мельник.

Проєктна організація провела попередні розрахунки з урахуванням пропозицій від федерацій. На об'єкті оглянули приміщення, які можна перепланувати чи пристосувати до інших функцій. В результаті, каже посадовець, врахували 90% побажань від федерацій.

"Змін багато не було, було лише питання того, що приміщення змінили своє функціональне призначення. Наприклад, які попередньо були розраховані під кафетерій, інші інфраструктурні проєкти – ми ними понехтували й розмістили ті приміщення, які неохідні по функціоналу по міжнародних змаганнях", – роз'яснив заступник директора департаменту.

Підганяють під міжнародні змагання

Чому цього не врахували зразу при розробці документації у 2017-у році, Василь Мельник каже, що не знає. Зараз, зазначив, будівля дозволить мінімально дотримуватись вимог для проведення міжнародних змагань.

"Найбільше питань було до набору приміщень: для суддів, команд. А ми знаємо, є гендерна політика і кількість для чоловіків і жінок – вона має бути набагато більша, ніж би це були суміщені змагання. Виникає питання до кількості приміщень по VIP-напрямку, площі тих приміщень, які мають бути для експлуатації цих об'єктів, для зберігання інвентарю", – продовжив він.

Крім того, були вимоги щодо типу покриття та розмітки у залі. Адже загальної під футбольний, волейбольний, баскетбольний майданчик там не може бути, – уточнив він.

Василь Мельник зазначив, що врахували також те, що при проведенні міжнародних змагань не повинно бути природного освітлення, а лише штучне.

"В покрівлі є вітражі, вони передбачені для того, щоб можна було економити на електроенергії при проведенні тренувань, концертів. А при проведенні змагань передбачена система електричних жалюзі, яка буде повністю закривати вітражі", – пояснив він.

Що робить підрядник

Директор фірми "Архітектурне бюро "Янкор" Юрій Корнійчук, підприємство якого виконує роботи на об'єкті, зазначив, що зараз там працює 40-45 людей. Після відкорегованої робочої документації планують збільшувати кількість працівників.

"Це те, що стосується зовнішніх мереж. А те, що ми можемо виконувати, згідно з проєктною документацією, то зараз робимо: штукатурення, стяжки всередині, закінчуємо покрівлю і приступаємо до фасаду. А також ззовні виконуємо роботи по облаштуванню підпірної стіни й сходів у приміщення", – розповів Юрій Корнійчук.

Поки, каже, виконують однаковий обсяг робіт всередині й ззовні. Останніх зараз додасться, бо планують прокладати зовнішні мережі. Для цього, стверджує, холод не завада, головне, щоб не дощило. А от штукатурку і стяжки планують зробити до похолодання.

"Ще плануємо закінчити зовнішні мережі – вода, каналізація, теплотраса. І підпірні стінки з елементами заходу на саме місце розташування універсальної зали. І фасад по максимуму зробити, окрім облицювання, бо погодні умови не дадуть це зробити. Усередині – закінчити покрівлю, зробити комунікації електротехнічні й сантехнічні. Дуже важливо ще виконати на цьому етапі вентиляційні роботи", – акцентував він.

Чи буде тир для стрільби

Зараз, зазначив Василь Мельник, розглядають можливість розміщення на нижньому поверсі тиру. Перемовини про це провели з проєктними організаціями.

"Збираємо інформацію, нормативно-правову базу, яка регулює питання розміщення тирів, вивчається питання – який це буде тир, тобто який виді стрільби в даному тиру і які приміщення потрібні для його функціонування", – пояснив Василь Мельник.

Головний тренер збірної України з кульової стрільби Олександр Камінський зазначив: у спорткомплексі, за його інформацією, для стрільців можна відвести площу на 30 стрілкових місць. Умови там дозволили б проводити юніорські змагання і раз чи два у рік – збір збірної України.

"В Рівному дуже високі традиції, високий рівень стрільців, є кому тренувати, але вже не вистачає місць. Ми маємо єдиний тир, що залишився радянського союзу – це підвальне приміщення ДЮСШ 4 на Фабричній. А це спальний район на Макарова, дуже багато дітей. І хтось пішов би на гімнастику і себе там не знайшов, він міг би прийти на стрільбу і навпаки", – розповів Олександр Камінський.

Він акцентував, що у разі облаштування тиру в спорткомплексі готовий допомогти з оснащенням його установками для мішеней.

Василь Мельник запевнив, що тир у спорткомплексі точно буде. Відкритим залишається питання, чи буде він 10-метровим чи 20-метровим. Пропозиції щодо розміщення того чи іншого повинен надати головний архітектор.

Що вже зробили й скільки потратили

Станом на середину вересня будівельна готовність комплексу — 46%, заявив Василь Мельник. Кошторисна вартість спорткомплексу після проведення останньої експертизи – 490 мільйонів гривень.

"Але, як показує практика і ми бачимо тенденцію, питання здорожчення виникає з часом: чим довше об'єкт будують – вартість робіт, матеріалів дорожчає. Тому здорожчання буде, але наразі говорити конкретну цифру не маю можливості, тому що після проведення уже комплексної експертизи відкоригованого проєкту можна буде казати про його вартісні показники", – зазначив посадовець.

На об'єкт вже витратили 239 мільйонів гривень. За ці гроші збудували каркасну систему, вітражі, покрівлю.

"Дивлячись на об'єкт, ніхто не бачить, що під ним є ще один поверх, по периметру – так зване протирадіаційне укриття і приміщення, які неохідні для функціонування спорткомплексу. Тобто під землею – повноцінний поверх", – уточнив він.

Що по грошах і коли "квітка"

За словами Василя Мельника, завдяки тому, що об'єкт – в переліку тих, що фінансуються в рамках "Великого будівництва", робота там не зупиняється.

"Ми плануємо, що об'єкт буде завершений у 2022 році. Це при умові, що буде весь об'єм фінансування, який потрібний. На цей рік нам вже виділено 78 мільйонів гривень на проведення робіт: 65 млн – спортивна субвенція, 4 млн – від Державного фонду регіонального розвитку і 9,7 млн – від облради", – сказав він.

Цьогоріч грошей на виконання робіт, задекларованих підрядником, каже – вистачає.

"У наступному році нам необхідно буде зробити систему кондиціонування, вентиляції, слаботочних струмів, відеоспостереження, системи, необхідної для міжнародних змагань – влаштування великого екрана посередині й обох – по боках, опорядження приміщень, трибуни, також системи пожежної сигналізації, блискавкозахисту", – перерахував він.

У 2022-му також планують облаштовувати тир і протирадіаційне укриття.

Хто завершуватиме будівництво

Зараз роботи виконує фірма "Архітектурне бюро "Янкор". Вони перемогли у тендері вдруге. Але це не означає, що цей підрядник і звершуватиме об'єкт, зазначив посадовець.

"З підрядником укладено договір, за результатами тендеру – лише на частину робіт, які я озвучив. Вже безпосередньо після коригування документації буде визначено залишок, який необхідно провести й буде проведений тендер на ці роботи для їх завершення", – пояснив Василь Мельник.

За його словами, на спорткомплекс потрібно буде ще приблизно 150-170 млн грн. Точну цифру зможе сказати лише після експертного звіту. Коригування документації планують завершити до кінця року, а також зробити комплексну експертизу проєкту. Точну суму, необхідну для завершення об'єкту, знатимуть на початок 2022-го року, – уточнив Мельник.

У чому унікальність комплексу

"Унікальність в тому, що там є два зали – великий універсальний і поряд – набагато менший зал для розминки й, фактично, це зал, де можуть проводити тренування команди, які будуть залучені при змаганнях", – сказав Василь Мельник.

Перед проєктантами поставили задачу, щоб комплекс, якщо у ньому не відбуватимуться змагання, міг трансформуватися під проведення там концентрів, виставок.

"У західному регіоні таких параметрів і такої можливості проведення змагань... я не знаю, чи є ще такі комплекси, які це можуть забезпечити. Він багатофункціональний, це арена, яка може трансформуватися під будь-які види спорту, і не тільки види спорту, а й проведення різних заходів по всіх напрямках", – акцентував він.