Близький зрадник: історія родини Сивих та продажу «Червоної калини»

Після резонансного розслідування продажу санаторію «Червона калина» російському бізнесмену головний фігурант та екскерівник санаторію Леонід Рибачок, змінивши номери на автомобілі Мерседес, виїхав за кордон.
«Про Рівне» розбирались, як орендоване акціонерами майно, комплекс та все, що належить «Червоній калині», опинилось у руках російського бізнесмена. Історія від початку – в нашому циклі матеріалів щодо продажу санаторію.

Ярослав Сивий – менеджер від Бога
Пан Ярослав розвивав санаторій і був успішним менеджером. На посаді директора він опинився, адже був опорою і завжди поруч із дядьком – шанованим лікарем-засновником санаторію «Червона калина» Миколою Сивим. Ярослав був буквально вихованцем санаторію і заступив на посаду після завершення кар’єри рідної людини. Він планував потужний розвиток і, безумовно, радився, навіть коли виникали непорозуміння. Це була родинна справа, яка перейшла з покоління в покоління. Саме тому мінеральна вода «Червона калина» є одним із найзатребуваніших продуктів ринку Рівненщини, а в санаторії постійно лікувались люди. Санаторій був успішним, і його називають перлиною Рівненщини.
У грудні 2021 року Ярослав Сивий у Києві сів до таксі, в якому на задньому сидінні був ще один пасажир. І вийти живим із нього уже не зміг. Його жорстоко вбили ймовірний таксист і його товариш-пасажир, обидва іноземці. Ярослава побили до втрати свідомості, зв’язали і викинули у лісі в одному з районів Києва. З його картки почали знімати гроші, а мама била на сполох, адже Ярослав завжди їй телефонував і був дуже турботливим сином. На жаль, його знайшли мертвим…
У санаторії вважали, що вбивці виконували замовлення. Ніхто не розумів, як у таксі міг просто випадково опинитись ще один вбивця-пасажир. Відчувалось, що справа дуже жорстока і неоднозначна. Тоді працівники санаторію коментували так:
– Ми зараз дуже боїмося, що слідству буде вигідно зробити версію вбивства через пограбування основною, і таким чином відкинути версію замовного вбивства. Це може відкрити шлях нечесним на руку ділкам для приватизації нашого санаторію, – розповіли в оздоровчому закладі ще у 2021 році.
Втім, у суді розглядають версію вбивства з корисливих мотивів – заволодіти коштами Ярослава Сивого, які він нібито мав при собі, та мобільним телефоном. Затримані іноземці перебувають у СІЗО, хоча просились під цілодобовий домашній арешт.


Наразі вироку суду вбивцям Ярослава Сивого ще не оголошено. Справу тільки почали розглядати по суті, і належного покарання злочинцям досі немає, як і можливості встановити, чи це замовне вбивство, чи збіг жорстоких обставин. Втім, уже відомо, що вбивці незаконно перебували на території України і при цьому їхали автомобілем зі знаками таксі Убер. Брат убитого Руслан Сивий добивається справедливості у судах Києва і говорить про те, що справу тільки почали розглядати по суті. Хоча минуло понад півтора року. Каже, що з санаторію з пропозицією допомогти не звертались. Тому хоча б відвоювати справедливість родина з усіх сил намагається самотужки.

Леонід Рибачок:  «Я розбагатів»
Після вбивства Ярослава Сивого Леонід Рибачок – його заступник і новопризначений керівник – в інтерв’ю відкидав усі майнові мотиви вбивства голови правління санаторію. Хоча, з анонімної розповіді члена колективу, зайняв місце керівника ще коли кабінет було опломбовано. Тоді в коментарях журналістам «РадіоТрек» Леонід Рибачок посилався на те, що санаторій продати неможливо, бо частки належать різним особам, а майно – державі. Втім, не минуло і року, як санаторій він сам продав, купивши різними методами понад 90% акцій. Розповів колективу, ніби санаторій потребував інвестицій, і таку можливість він шукав із Ярославим Сивим. Однак брат убитого Руслан Сивий запевняє: про продаж санаторію навіть мови не було.


«Ярослав хоч і недовго, але мудро керував санаторієм. Відпочивати приїжджали і з різних областей і навіть з-за кордону. Були різні зйомки фільмів. Люди любили санаторій, і про продаж ніколи не йшлося. Навіть думки такої не було. Він шукав шляхи, аби санаторій розвивався, і це вдавалось. Їздив по відрядженнях постійно. Це успішний об’єкт, і це заслуга мого брата зокрема», – розповів Руслан Сивий.
Попередньо відомо, що величезну частку у статутному капіталі Леонід Рибачок продав за суму понад дванадцять мільйонів гривень. Покупцем стала фірма «Ареджі Ю», кінцевим власником якої є російський бізнесмен Ярослав Ждань.
Із наших джерел відомо, що частину коштів за санаторій Леонід Рибачок отримав за кордоном. Згодом іншу частину – понад двісті тисяч доларів – в Україні.


«Я розбагатів! Я пропоную найперше розібратись, ким замовлений ваш сюжет. Я продав корпоративні права на ОП санаторій «Червона калина». Це є юридична особа, яка орендує майновий комплекс, який належить державі. Держава сама визначить, коли і в який спосіб виставити на приватизацію санаторій. Так що сенсації нема! Щодо моїх корпоративних прав, то це є приватна власність, і я маю право самостійно нею розпоряджатися. Мені було б некоректно задавати питання про дії з приватною власністю, яка належить Вам»,   – прокоментував Леонід Рибачок.
Відтак усі гроші і величезний чистий прибуток Леонід Рибачок одноосібно отримав з продажу санаторію. Матері померлого керівника лишилась мізерна частинка, якою вона може розпорядитись. Все інше без відома співвласників було продано. Хоча за статутом санаторію пан Леонід мав повідомити письмово про намір продажу і за яку суму це робитиметься іншим власникам, або ж продавати свою частку лише іншим співвласникам, а не самостійно розпоряджатись, як він зазначив у коментарі. Та Леонід Рибачок 28 листопада змінив спеціально статут, а згодом продав санаторій – фірмі «Ареджі Ю».
Відтак тепер перлина Рівненщини опинилась у руках російського олігарха, який вже почав процедуру доведення до збитковості. Більшість колективу звільнено. Дехто пішов сам, не підтримавши нового керівництва.
Після виходу першого матеріалу на телеканалі «Рівне 1» Леонід Рибачок виїхав за кордон. Ймовірно, йому б ніколи не вдалося продати усі корпоративні права, якби санаторієм керувала родина Сивих. Та Леонід Рибачок не лише розбагатів, а все ще має вплив на фірму «Водограй», яка тісно пов’язана з «Червоною калиною» і яка теж була співзаснована з Сивим. Саме її воду «Водограй»  переробляє і продає, а також має приміщення на території санаторію.
Однак після продажу санаторію «Червона калина» директором фірми «Водограй» зазначено сина Леоніда – Олега Рибачка.


Також директоркою фірми, що займається оптовою торгівлею напоями, є донька Леоніда Рибачка – Олена Шукалюк. Усі вони, за даними реєстру YOU CONTROL,
продовжують вести успішну господарську діяльність.
Тим часом Руслан Сивий готується до чергового судового засідання щодо жорстокого вбивства брата. Микола Сивий, засновник, ідейник та багаторічний лікар санаторію «Червона калина», у березні відійшов у вічність, так і не дочекавшись вироку суду. Леонід Рибачок, за нашою інформацією, нічим не допоміг родині Сивих. Компанія «Ареджі Ю» надалі сплачує рахунки на окуповані території

.
«Люби, сину, людей і вони тобі відповідатимуть тим же», – щиро вірив словам матері Микола Сивий...