Батьки полоненого оборонця Маріуполя чекають сина з полону

Джерело: Суспільне

Батьки полоненого бійця полку Азов Андрія Фоменка з Рівненщини чекають на повернення сина. 24-річний військовий потрапив у полон в Оленівці. Востаннє на зв'язок з рідними виходив ще влітку. Батьки Андрія закликають українську владу та світову спільноту повернути з полону усіх оборонців Маріуполя.

Олена Стафійчук — мама Андрія. Суспільному показує колекцію монет сина.
 

Олена Стафійчук:

"Монетки він любив різні, щось стареньке відкопувати. Таким любив займатись. І комп'ютер ще у нього теж на першому місці"


Андрій Фоменко з першого дня повномасштабної війни обороняв Маріуполь.

"Він такий правдолюбивий. Він завжди любив, щоб усе було правильно. Добра, правильна людина. От так він пішов за справедливість"

 Додає матір.

Андрій народився у Криму, в десять років переїхав з родиною до села Радухівка Рівненського району. Олена Стафійчук розповідає, що син був російськомовним, але швидко вивчив українську і став розмовляти лише нею. У Радухівці Андрій закінчив школу, пізніше здобув вищу освіту за спеціальністю фінансист.

"Він пішов у армію, відслужив. Були ротації, він у Харкові служив, були ротації на схід. У нього там друзі були з Маріуполя, служили разом у Харкові. І от вони вже йому десь розповіли про Азов. І так йому вже потім схотілося"

Розповідає мама.

Під час російських бомбардувань Азовсталі Андрій Фоменко отримав поранення у праву руку.

"Я йому кажу: ми бачимо твої відео по телевізору, чому ти лівою рукою ставиш підніс на стіл? А він каже: «Не можу». В нього неробоча права рука"

Розповіла матір.


"Він сказав: «Нас командири зібрали й ми не боїмося померти за Батьківщину. Смерть для нас — буденне». Для мене було дуже важко це почути"

Оозповідає тато Андрія Руслан Стафійчук.

Про те, що син у полоні, батьки дізнались з відео в інтернеті.


З полону Андрій Фоменко телефонував лише раз, після того зв'язку з ним родина не мала. Батьки сподіваються, що влада обміняє всіх військовополонених з Азовсталі, а поки беруть участь у мітингах та акціях, присвячених полку Азов і самі шукають інформацію про сина.

"Просто обійняти хочеться і не відпускати. Мені здається, що він їсти хотітиме, готувати йому будемо, що він скаже, як малій дитині. Цього не можна описати словами. Це радість душевна. Така буде невимовна радість"

Каже Руслан Стафійчук.

Що відомо

    21 вересня Україна повернула 215 військовополонених. З російського полону звільнили 205 українських військових. З них 108 — бійці "Азову". Крім українських військових, звільнили 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ, серед яких громадяни США, Британії, Марокко, Швеції, Хорватії — вони повертаються за посередництва Саудівської Аравії.
    Серед військовополонених, яких повернули з полону — три уродженці Рівненщини — Мар'яна Мамонова, Віталій Данилевич, Дмитро Козінський — і один студент місцевого вишу Дмитро Козацький.
    Українські захисники Денис Прокопенко "Редіс", Сергій Волинський "Волина", Святослав "Калина" Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко згідно з домовленостями до кінця війни залишатимуться під протекторатом Ердогана.
    В обмін на 200 українських захисників Україна передала Віктора Медведчука. За словами голова ГУР Міноборони України Кирило Буданов, екснардеп від "ОПЗЖ" Віктор Медведчук був потрібен ФСБ, бо через нього йшло фінансування агентів РФ.
    До спецоперації, крім України, були долучені Польща, Саудівська Аравія, Туреччина.