Арттерапія для поранених у Клевані

На Рівненщині поренені військові відновлюють здоров’я з пензлями та фарбами.

У Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни триває арттерапія для військовослужбовців учасників бойових дій, які отримали важкі поранення на сході України.

Загалом кількість пацієнтів цього медичного закладу складає більше двох сотень. Саме тут військовим зі всієї України повертають здатність рухатися лікуючи серйозні травми хребта, відновлюють рухомість кінцівок та допомагають в соціалізації.

За словами начальника Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни Андрія Бурачика, одним із найдієвіших методів психологічної реабілітації після важких нейротравм та інсультів, який успішно використовується в цьому медичному закладі, являється арттерапія.

— Впродовж року, що тривають заняття, вдалося суттєво покращити стан здоров’я чималій кількості пацієнтів. Спочатку хлопці обурюються та відмовляються від можливості творити, а згодом не тільки самі з нетерпінням чекають на кожну зустріч з мольбертом та фарбами, а й своїх побратимів по палаті запрошують, — зазначає Андрій Бурачик.

Заняття для кожної групи із 6 осіб проводяться щотижня. З моменту започаткування цього проекту минуло близько року. За цей час створено сотні картин. І варто зазначити, що більшість із них реалізовано на першій виставці-аукціоні. На сьогодні роботи поранених бійців прикрашають оселі небайдужих доброчинців по всій Україні, а також волонтерів, які підтримують наших захисників в Канаді, Бразилії, Італії та Іспанії.

З метою використання унікального досвіду Рівненщини керівники проекту арттерапії ведуть перемовини та готові до організації проведення майстер-класів для представників медичних закладів інших міст України, зокрема Києва, Львова та Харкова.

— Ми не шукаємо якоїсь особливої художньої цінності в цих роботах — головне результат, — запевняє Вікторія Шинкаренко. Є випадки коли пацієнт не може тримати ложку в руці, проте малює. Одні не можуть писати картини самі — примотуємо кісточку до руки, у інших в результаті поранення відмовив правий бік — вчимо малювати лівою рукою, — наголошує волонтер.

Вартість картин від півтори тисячі гривень до сотень євро. Вже незабаром, планується наступна виставка-продаж картин наших героїв, тож кожен із охочих має можливість придбати картину і зможе перерахувати кошти на власний рахунок її автора та насолоджуватися натюрмортами, пейзажами та портретами.

Серед учасників проекту арттерапії 20-річний боєць Вадим Лемешко, якому минулого року в столиці лікарі провели остеотрепанацію черепа з видаленням ураження частини головного мозку. Саме тут, Вадим заговорив і зробив свої перші кроки, а сьогодні продовжує втілювати мрію про повернення до повноцінного життя.

Прес-офіцер Міністерства оборони України

в Рівненській області підполковник Віктор Шубец