Архієпископ Іларіон очолив водосвятний молебень у Петропавлівській громаді села Хорів, яка нещодавно приєдналася до ПЦУ

11 липня 2022 року, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, на запрошення Свято-Петро-Павлівської громади села Хорів, очолив водосвятний молебень на території місцевого храму.

Слід відзначити, що дана релігійна громада ще у травні, переважною більшістю голосів, прийняла рішення про зміну канонічної підлеглості та приєдналися до Православної Церкви України. Парафіяни зареєстрували всі зміни у відповідності до чинного законодавства, проте, через беззаконі дії прихильників московського патріархату, так і не змогли зайти до свого храму. 

З метою досягнення компромісу представники релігійної громади Свято-Петро-Павлівської парафії с. Хорів та ідейні прихильники московського патріархату, які не можуть змиритися із прийнятим переважною більшістю членів релігійної громади рішенням про зміну канонічної підлеглості, за участі голови Острозької ТГ Юрія Ягодки дійшли згоди здійснювати почергові богослужіння на території Петро-Павлівського храму. 

Проте прихильники московського патріархату, як виявилося, не мали наміру виконувати домовленості. В першу неділю, коли за спільною згодою мало відбутися почергове богослужіння, вірян Православної Церкви України не допустили на територію храму. В іншу неділю, за попередньою домовленістю першими мали молитися прихильники московського патріархату, а парафіяни ПЦУ планували своє богослужіння на 15 годину. Разом з тим, на 15 годину до храму прийшов попередній настоятель громади та його прибічники, які перешкоджали членам релігійної громади Свято-Петро-Павлівської парафії провести богослужіння.

Напередодні храмового свята, між громадами знову була досягнута домовленість про почергове богослужіння, однак вже у самому храмі. Але і на цей раз представники московського патріархату знову не дотрималися своїх домовленостей.

Щоб не порушувати міжконфесійний спокій у селі, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, очолив богослужіння на території храму. Однак представники московського патріархату намагалися зірвати і це богослужіння, але через свою явну меньшість не змогли досягнути бажаного результату, обійшовшись як завжди, прокльонами та зневагою на адресу правосланих українців.

В той же час місцева громада, із сльозами на очах, разом із своїм архієреєм та духовенством, підносили свої молитви до Всещедрого Бога за Україну, за відважних Українських захисників та за визволення нашої Батьківщини від нашестя російських окупантів.

У своєму слові владика Іларіон подякував парафіянам за запрошення та за їхній свідомий вибір на користь Помісної Православної Церкви України. Архіпастир закликав громаду бути справжніми християнами, як цього навчав Христос, і любов’ю перемагати лукавство московської церкви.    

Описана ситуація вже не дивує, оскільки це класичний алгоритм, який демонструє цінності московського патріархату та методи, до яких вони готові вдаватися заради досягнення поставленої зверху мети.

Проте сьогодні ми маємо неухильно дотримуватися християнських цінностей, не давати брехні полонити наш розум, та твердо, але без ненависті в серці, відстоювати правду і своє право на віросповідання.

Рівненська єпархія Православної Церкви України щиро переконана, що сьогодні в нашій державі не повинно бути релігійних суперечностей, адже Українські воїни мужньо боронять нас від кривавої загарбницької руки москви, а ми повинні бути згуртованими та єдиними, чітко розуміти, що внутрішній конфлікт це мета ворога, яка служить йому на благо.

Тому в черговий раз закликаємо всіх до єдності та злагоди задля миру та процвітання нашої держави!

Рівненська єпархія Православної Церкви України