Апеляційний суд зобов'язав повернути ставок на Рівненщині у власність громади

Апеляційний господарський суд повернув земельну ділянку з водоймою у селі Андрусіїв на Рівненщині у власність громади, про це повідомили у пресслужбі обласної прокуратури. Йдеться про площу у понад 13 га і вартістю в понад десять мільйонів гривень. У 2021-му місцеві жителі виступили за повернення ділянки в громаду, а орендар назвав це перешкоджанням підприємницькій діяльності.

За інформацією видання Суспільне мовлення України.

Що це за історія

У травні 2021 року Суспільне розповідало, що жителі сіл Андрусіїв та Дружне Гощанської тергромади хочуть повернути собі сільський ставок, який з 2009 року орендує рівненський підприємець. Тоді люди були впевнені, що термін оренди сплив два роки тому. Крім того, селяни скаржились, що їх не пускають до водойми ані рибалити, ані купатися.

Натомість рівненський орендар Юрій Юрчук запевняв, що ставком розпоряджається законно, а заяви місцевих назвав перешкоджанням підприємницькій діяльності.

У селищній раді Суспільному пояснили, що діалогу між селянами та підприємцем не виходило.

Що вирішили суди

Прокуратура встановила, що підприємець отримав в оренду земельну ділянку з водним плесом. Після закінчення строку дії договору він мав переважне право на продовження оренди на новий строк.

“Проте, чоловік не надав додаткових документів, які, зокрема, стосуються визначення розміру орендної плати, а відтак втратив це переважне право оренди. При цьому, колишній орендар продовжував розпоряджатися вказаною ділянкою та ставком, а його власник – недоотримувати кошти від оренди водойми”, — розповіла обставини справи речниця прокуратури Оксана Жужельська.

Підприємець виграв суд першої інстанції. Прокуратура подала апеляцію, а Північно-західний апеляційний господарський суд задоволив скаргу в інтересах держави в особі Рівненської РДА. Додаткову угоду про поновлення договору оренди землі скасували та зобов’язали приватного підприємця повернути земельну ділянку водного фонду площею майже 13,5 га і вартістю у понад десять мільйонів гривень у власність громади.

Речниця прокуратури додала, що апеляційний суд погодився із доводами прокурора та визнав, що додаткову угоду про поновлення договору оренди землі уклали з порушеннями, а відтак земельну ділянку з водним плесом мають повернути громаді.

У справі ще не крапка

Вирок апеляційного суду набуває законної сили з моменту його проголошення, відтак орендар має його виконати та повернути ставок громаді, пояснила речниця прокуратури Оксана Жужельська. Водночас відповідач ще має право оскаржити це рішення у Верховному суді.

Позиція орендаря

Рівненський орендар Юрій Юрчук у коментарі Суспільному 20 січня зазначив, що із рішенням апеляційного суду не погоджується та оскаржуватиме його.

"Рішення суду я вважаю незаконним. На мою точку зору, є певні зацікавлені особи, тому що я йшов на будь-які компроміси, які тільки можливі: підтримував школу, допомагав будувати фортифікаційні споруди, забезпечував пальним, навіть свою зброю віддав на блокпости. Більше 100 тисяч виділив на школу, хотів підремонтувати ФАП. Я йшов на всі компроміси, хотів підписати мирову угоду, збільшив би самі податки, вирівняли б ми ту цифру, щоб все було в рамках чинного законодавства. Мені невідомо, чому прийняли таку позицію", — сказав підприємець.

Юрій Юрчук також запевняє, що оцінювальна вартість водойми значно нижча, ніж вказано в даних слідства.

"Це не є 10 млн, як написала прокуратура, вона в десятки разів нижча. Я не знаю, звідки така цифра взята і для чого писати, що я не сплачував податки. Я виконував свої зобов'язання чітко", — додав орендар.