Апеляційний суд наклав арешт на майно нардепа з Рівненщини

Київський апеляційний суд наклав арешт на нерухоме майно народного депутата України. Його підозрюють в ухиленні від сплати податків на суму понад 97 мільйонів гривень. Про це повідомляє пресслужба суду, передає "ZN.UA".

3 червня суд розглянув апеляційну скаргу, подану прокурором на визначення слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 6 квітня 2021 року. У квітні прокурорам відмовили в накладенні арешту на майно підозрюваного депутата.

"За результатами апеляційного розгляду... прийнято нову постанову, якою задоволено клопотання слідчого Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань і накладено арешт на майно підозрюваного М., визначеного постановою", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляє "From-ua", мова йде про народного депутата з групи "За майбутнє" Віктора Мяліка. Згідно з декларацією, він також має безліч квартир.

Підозра Віктору Мяліку (1979 року народження), який обирався в парламент у мажоритарному окрузі 155 (Рівненська область) як самовисуванець, оголосили в кінці березня. На момент обрання він проживав в селі Мотовилівка Фастівського району Київської області.

Підозрюваний почав у 2012 році господарську діяльність з будівництва в с. Петропавлівська Борщагівка та с. Софіївська Борщагівка Київської області багатоквартирних житлових будинків для отримання прибутку від подальшого продажу квартир і нежитлових приміщень в них. При цьому реєстрацію в якості суб'єкта господарської діяльності в формі фізичної особи-підприємця або юридичної особи не здійснив.

Після завершення зведення будинків, він зареєстрував на себе право власності на тисячі двісті двадцять один об'єкт нерухомого майна в них. Протягом 2015-2020 років уповноважена ним за дорученням особа продавала нерухомість і передала підозрюваному понад 360 млн грн доходу від цих операцій.

Доходи від реалізації квартир і нежитлових приміщень підозрюваний декларував, як доходи фізичної особи від продажу власного майна, а не від підприємницької діяльності, із застосуванням ставки податку в розмірі 5% замість 18%.

За даними експертизи, народний депутат ухилився від сплати податку на доходи фізичних осіб та податку на додану вартість на загальну суму понад 97 млн ??грн.

Також раніше повідомлялося, що спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до суду обвинувальний акт у справі колишнього секретаря земельної комітету Київської міської ради Сергія Кримчака.

За версією слідства, обвинувачений використав своє службове становище для незаконного заволодіння землею, яка перебувала в комунальній власності столичної громади. І таким чином протягом 2008-2014 років заволодів шістьма ділянками в Голосіївському районі міста вартістю понад 2,5 млн гривень.