Анатолій Камінський: «Крокуємо у ногу з часом!»

Урочистості з цієї нагоди відбулися в актовій залі ДП «Рівнестандартметрологія». Під час цієї події найкращі фахівці із стандартизації та метрології отримали подяки за сумлінну працю, а генеральний директор підприємства Анатолій Камінський був нагороджений почесною відзнакою Рівненської обласної ради, яку вручив перший заступник голови Рівненської обласної ради Михайло Кривко. Тож, користуючись цією приємною нагодою, ми взяли інтерв’ю у головного фахівця із якості у Рівненській області Анатолія Камінського.

- Анатолію Івановичу, передусім, дозвольте привітати Вас із професійним святом та з черговою нагородою. Минулого року Ви отримали відзнаку від Рівненської обласної державної адміністрації, яку Вам вручав особисто Василь Берташ, нинішнього  року – відзнаку від Рівненської обласної ради. Це безперечне свідчення визнання результатів Вашої діяльності. Цікаво, а що Ви вважаєте найбільшим своїм здобутком  за роки діяльності у ДП «Рівнестандартметрологія»?
- За ці роки було багато перемог,  труднощів, які ми з успіхом долали. Мені довелося очолювати ДП «Рівне-стандартметрологія» у дуже складний час реформування сфери технічного регулювання, коли відбувається перехід від сформованої за радянських часів системи стандартів та контролю до сучасної європейської моделі. Вступ України до Світової організації торгівлі гостро поставив питання гармонізації національних стандартів виробництва із міжнародними. Стало значно важче контролювати якість продукції. В Україні скасували повноваження державного нагляду за якістю продукції. Натомість утворили ринковий нагляд, проте чіткого механізму його діяльності ще немає. Значно скоротився перелік харчової продукції, яка підлягає обов’язковій     сертифікації, тобто підтвердженню відповідності її якості вимогам нормативних документів. Сьогодні відповідальність за якість продукції фактично повністю перекладено на плечі виробників. ДП «Рівнестандартметрологія» - надійний партнер для виробників, які прагнуть високої якості. Нам вдалося налагодити співпрацю не лише із вітчизняними підприємствами, а й з іноземними. Зокрема, наші фахівці проводять сертифікацію продукції не лише в Україні, а й в Польщі, Великобританії, Австрії, Німеччині, Данії тощо. Тож те, що ДП «Рівнестандартметрологія» вийшло із своїми послугами на міжнародну арену, вважаю вагомим здобутком.
Важливим досягненням останніх років було також налагодження співпраці із закладами охорони здоров’я. Нам вдалося навести повний порядок у сфері медицини.  Наші фахівці  провели перевірку достовірності показників медичного обладнання в усіх лікарнях області, тож  тепер діагностика стала точнішою.
- Чи співпрацює ДП «Рівнестандартметрологія» з іншими державними організаціями, інспекціями?
 - Ми налагодили тісну співпрацю з Інспекцією у справах захисту прав споживачів. У випробувальному центрі ДП «Рівнестандартметрологія» було проведено випробування різноманітної харчової продукції, відібраної працівниками інспекції в навчальних та оздоровчих дитячих закладах, а також у закладах торгівлі. При цьому майже 40 відсотків продукції було забраковано.
Завдяки співпраці з Укртрансінспекцією вдалося зрушити з «мертвої точки» питання щодо використання таксометрів у таксі.
Сьогодні ДП «Рівнестандартметрологія» впевнено стоїть на п’єдесталі найкращих серед підприємств сфери технічного регулювання. Ми крокуємо в ногу з часом. Постійно пропонуємо нові послуги, розширюємо сферу повноважень, оновлюємо обладнання. Наприклад, Випробувальний центр ДП «Рівнестандартметрологія» - один із кращих у західному регіоні. Тут є  можливість проводити випробування всіх видів продукції та обладнання. Значні кошти ми інвестуємо у розвиток Метрологічного центру. Наприклад, нещодавно придбали пересувну лабораторію для повірки паливо-роздавальних колонок на АЗС, що значно прискорило процес контролю. Тож сьогодні автомобілісти можуть бути впевненими у тому, що на АЗС Рівненщини вони отримують саме ту кількість пального, за  яку сплачують.
- Анатолію Івановичу, сьогодні Україна стоїть на порозі підписання угоди про асоційоване членство в ЄС? Чи зможуть наші виробники вистояти у конкурентній боротьбі з європейськими?
- В Україні багато підприємств, які виготовляють якісну продукцію. Проте для того, щоб «відчинити вікно у Європу», наші виробники повинні дотримуватися міжнародних стандартів. Наприклад, в Європі на усіх  підприємствах харчової галузі діють системи управління безпекою харчових продуктів. Це механізми, які дозволяють контролювати якість продукції на усіх етапах виробництва -  від надходження сировини до транспортування, реалізації вже готового виробу. Саме так і забезпечується висока якість. Сьогодні наші виробники поступово теж впроваджують цю європейську практику. І ми їм у цьому допомагаємо. Зокрема, на Рівненщині понад 40 підприємств впровадили системи управління якістю.
• Розмовляв Василь Бурченя