Алкоголь на Новий рік: що пити?

Шампанське
У виробництві шампанського часто додають дріжджі, щоб отримати ефект бродіння.
Калорійність - 130 ккал на келих. Чим солодше шампанське, тим більше в ньому калорій.
Плюси шампанського: вчені довели, що антиоксиданти, які містяться в ігристих винах, запобігають руйнуванню нервових клітин і тим самим захищають від таких недуг як хвороба Паркінсона і хвороба Альцгеймера. Мінуси: від шампанського дуже легко сп’яніти, тому що, завдяки бульбашкам, воно швидко всмоктується в кров. І те, що шампанське піднімає настрій - це міф. Британські вчені з’ясували, що алкоголь однаково впливає на наш мозок, незалежно від його форми й джерела, і цей вплив швидше гнітючий. Споживання спиртного знижує активність нашого мозку, вивільняючи емоції і притупляючи здоровий глузд. У результаті ми стаємо більш балакучими, збудженими, чутливими - але вже точно не щасливішими. Важкість похмілля: 7 з 10 балів.
Біле вино
Калорійність - приблизно 130 ккал на келих (175 мл). Чим солодше вино, тим більший вміст калорій.
Плюси білого вина: цей напій містить особливі хімічні сполуки, які сприяють зниженню рівня холестерину в крові. Мінуси: з часом у білому вині утворюються сульфіти; їх також можуть додавати туди виробники, щоб зберегти початковий колір свого продукту. Як би там не було, саме ці речовини вчені назвали винуватцями важких похмільних симптомів, що загрожують любителям білих вин. Додатково сульфіти можуть викликати алергічні реакції, напади мігрені і астми, а також руйнують зубну емаль, підвищуючи шанси заробити карієс. Важкість похмілля: 6 з 10 балів.
Червоне вино
Калорійність - 120 ккал на келих. У червоному вині зазвичай трохи менше цукру, ніж у білому.
Плюси червоного вина: вміст резерватролу - природного антиоксиданту, якого майже немає в білих винах. У помірній кількості червоне вино бореться з тромбоутворенням, запальними процесами, знижує рівень холестерину і тим самим благотворно впливає на серцево-судинну систему Мінуси: містить два види спирту - етанол і метанол, і наша печінка переробляє їх по черзі. За словами британських дослідників, саме до метанолу справа доходить в останню чергу, і тому він надовго «засиджується» у вашому організмі і викликає всі похмільні неприємності. Важкість похмілля: 7 з 10 балів.
Горілка
Калорійність: як не дивно, але горілка є одним із найбільш «дієтичних» напоїв. Незважаючи на міфи про її калорійність, горілка не містить цукрів та інших джерел вуглеводів, калорії в ній забезпечені тільки спиртом (приблизно 7 ккал/г). Але це тільки в тому випадку, якщо пити горілку в чистому вигляді, в коктейлях картина може виглядати зовсім інакше.
Плюси: у горілці немає жодних барвників і ароматизаторів, і, до того ж вона проходить найретельнішу, порівняно з іншими міцними напоями, очистку. Тому, стверджують наркологи з Британської медичної асоціації, похмільний синдром після горілчаного застілля буде значно легшим, ніж, скажімо, від віскі, рому або навіть вина. Мінуси: горілка провокує більшість алкогольних отруєнь. Через її відносну дешевизну, відсутність яскраво вираженого смаку і звичку розбавляти соком або іншими спиртними напоями, горілка п’ється порівняно легко, а значить, вірогідність зловживання максимальна. Важкість похмілля: 3 з 10 балів.