Актинідія плодоносить тільки в парі

- Плоди актинідії можна сплутати з великим виноградом, хоча насправді — це родич ківі. Мають всередині такі ж насінини. Але плід без пухнастої шкірки, — каже Андрій Маньковський, 53 роки, із селища Зарічне Вараського району Рівненської області.

Має сорти Сорока, Елла, Женева, Аргута та Маргарита. Плоди на смак солодкі, без кислинки. Пахнуть, як ананас.

- Актинідію легше вирощувати, ніж яблука. Плоди краще лежать, рослина не потребує хімії. Яблука треба обробляти з десяток разів за сезон. Як не від жуків, то для кращого зберігання.

Рослину садять у парі, щоб плодоносила. Або хоча б один чоловічий саджанець на чотири жіночих. Краще різних сортів, бо в них різні терміни дозрівання.

- Після збору з кущів зрізую живець із кількома бруньками й верхнім листком. На добу ставлю у воду й саджу в землю. Брунька з листком має бути над ґрунтом. Поливаю й накриваю плівкою. На молодий саджанець надіваю бідончик без дна, щоб коти не добралися. На них ця рослина діє, наче дурман. Молоді деревця погризти можуть. Чи об них кігті погострити.

Можна купити готові саджанці й посадити на відстані 3 м. У яму 60 на 60 см насипати 10 см щебінки, 5 кг перегною, 100 г суперфосфату та дві склянки попелу. Зверху присипати землею, щоб не попалити корінці. Доки рослина не приживеться, її слід прикрити папером від сонця.

- Для актинідії не вся земля підходить. Найкраще — піщано-грунтова суміш. Там і са­джанець швидко приживається, і менше личинок ведмедки. Яка може попсувати весь урожай.

Біля саджанців вкопує стовпи, між ними натягує три дроти. Перший — на 50 см від землі, інші через 1 м один від одного. По них плестиметься ліана актинідії. Стовпи мають бути міцні, бо на одному місці росте понад 30 років.

- Можна опори облаштувати як решітчасті каркаси. Для цього зробити сітку. Конструкція стійка завдяки перекладині зверху стовпів.

З добрив актинідії потрібен перегній або пташиний послід. Корисна земля, де росли гриби. Плодоносить на четвертий рік. Рясний урожай починається з сьомого року. З однієї можна зібрати 30 кг плодів. При гарному підживленні — ще більше.

Катерина РОМАНЧУК